Implant and regenerative therapy in dentistry

Paul A. Fugazzotto, editor:

– A guide to decision making

Mange ord om implantatkirurgi

Boken henvender seg først og fremst til tannleger som er involvert i kirurgisk implantatbehandling. Den favner ganske bredt, og beskriver inngående bentransplantasjonsteknikker, membraner, bensubstitutter, ulike implantateknikker og også mer spesielle tema som bruk av såkalt «Platelet rich plasma» i implantatbehandling mm. Redaktøren av boken er privatpraktiserende periodontist i Massachusets med mange tidligere publikasjoner innen implantatbehandling og benregenerasjon. 11 andre forfattere har bidratt. Indikasjoner for valg av behandling omtales grundig og underbygges med en rekke kliniske eksempler. Boken er rikt illustrert med både kliniske fotografier og skjematiske figurer i farger.

Boken er delt inn i 13 kapitler der de første kapitlene omhandler generelle aspekter som pasientevaluering, grunnlaget for terapivalg og vitenskapelig basis for behandlingsalternativene. Deretter gjennomgås flere mer spesifikke problemstillinger, som f. eks: «Chapter 8: Decision making following extraction of multirooted maxillary teeth», «Chapter 11: Immediate implant placement in esthetic single tooth sites«og tilsvarende. Kapitlene er beundringsverdig systematisk oppbygd der bakgrunn og vitenskapelig basis gjennomgås før ulike teknikker beskrives etter «kokebokprinsippet». Deretter følger en rekke kliniske eksempler med kommentarer. Hvert kapittel avsluttes med konstruerte «flytskjema» som skal lede behandleren til rett avgjørelse ved ulike kliniske scenarier.

Faglig sett er innholdet rimelig samstemt med hva som anses som god behandling i Skandinavia. Som alltid i amerikanske lærebøker er det en viss diskrepans i antibiotikaregimer og «mellom linjene»-juridiske betraktninger i forhold til hva vi er vant til. Videre settes det nok gjennomgående flere skruer i hver pasient enn det som er vår standard for tilsvarende rehabiliteringsbehov, og flere av behandlingsalgoritmene fremstår som temmelig omstendelige. Boken inneholder ingenting nytt og revolusjonerende, og det er heller neppe forfatterens intensjon. Den beskriver velprøvde metoder og forsøker å systematisere ulike pasientrelaterte faktorer slik at rett metode velges. Det er oppsiktsvekkende at en lærebok fra 2009 med flere kapitler om implantatbehandling og benoppbygging av posteriore maxilla ikke nevner implantatinnsetting med sinuslift uten bentransplantasjon, som nå blir en mer og mer toneangivende teknikk. Avanserte og omfattende bentransplantasjonsteknikker er ikke omtalt. Oppfølging av implantatpasienter og periimplantitt er nesten helt utelatt, og det er et vesentlig savn i en såpass omfattende bok.

Boken er innholdsmessig godt egnet for allmennpraktiserende tannleger som utfører eller har interesse for implantatkirurgi. Den inneholder gode rettesnorer for beslutningstagning, og disposisjonens intensjon er glimrende. Den kompliseres imidlertid unødvendig av at alt skal presses inn i ulike algoritmer. Dette gjør at selv enkle kliniske vurderinger ofte beskrives irriterende omstendelig og skjematisk. Således faller boken litt mellom flere stoler: Som ren kokebok er den for akademisk og detaljert, mens den som referanseverk er for anekdotisk. For erfarne implantatbehandlere er den kanskje noe basal. Den anbefales imidlertid for allmennpraktiserende tannleger med praktisk og teoretisk interesse for feltet, forutsatt at man ikke er redd for mange ord.

SigbjørnLøes 

Oxford: Wiley-Blackwell; 2009. 405 sider, Innbundet. Ca. 700 illustrasjoner. ISBN 978-0-8138-2962-3