Tilbakeblikk

1910

Vinsten, tandsten eller spytsten?

Som svar på et leserinnlegg om «en ensartet og begrundet norsk nomenklatur for betegnelser inden vort fags område» skriver redaktøren:

«Kollega Kaas har her udkastet en tanke, som vistnok tiden nu maa være inde til at søge realisert. Vort yrke har naaet en saadan udvikling her hjemme, at en norsk odontologisk terminologi maa ansees høilig paakrævet. Vi vil anbefale kollega Kaas som ideens fader at indsende forslag til Den norske tandlægeforening om paa sommermødet i Trondhjem at nedsætte en komité til udarbeidelse af en saadan terminologi.»

Februar–Marts 1910, 4de hefte

1960

Skoletannlegene til felts mot geitosten

Det er ikke greit å være foreldre. Nå har vi i alle år sverget til geitosten som et næringsrikt og framifrå pålegg, riktig god samvittighet har vi hatt når vi tross ungenes bønner om Sunda og sjokoladepålegg har hevdet geitostens fortrinlige egenskaper.

Geitosten var det tradisjonelle pålegget i vår matpakke så vel som i våre barns og i grunnen kan vi ikke tenke oss å leve uten. Og så kommer da skolebarnet triumferende hjem og forteller at mor og far har tatt feil, geitost skal vi nemlig slett ikke ha på maten, for det har skoletannlegen sagt. Vi har til og meg fått høre at en skoletannlege litt utenfor Oslo personlig har kontrollert barnas matpakker og rost dem som ikke hadde dette pålegget på brødet. (Fra Dagbladet 28. januar 1960.)

Mars 1960, hefte 3

2000

8000 tannleger på kurs de neste ti år

Det er lagt opp til en svært ambisiøs tidsplan når vi tar sikte på at alle fem modulene for Tannlegeforeningens systematiske etterutdanning (TSE) skal være utviklet mot slutten av 2002, men vi skal gjøre vårt beste for klare det, sier fagsjef Morten H. Rolstad til Tidende. Rolstad legger ikke skjul på sin entusiasme nå når representantskapet har vedtatt å gå videre og utvikle TSE som planlagt. Totalt har prosjektet en ramme på 8,3 millioner kroner og det er lagt opp til at inntil halvparten av NTFs medlemmer skal gjennomføre etterutdanningen de neste ti årene.

Februar 2000, nr. 2