Bisfosfonater og tannekstraksjoner:

Vi ønsker pasienter til studie

Bisfosfonater brukes i behandlingen av osteoporose, myelomatose, Pagets sykdom samt skjelettmetastaser ved kreft.

Osteoporose er meget utbredt blant kvinner i Skandinavia. Mange av osteoporosepasientene behandles med perorale bisfosfonater for å begrense utvikling av sykdommen. Myelomatosepasienter og kreftpasienter med spredning til skjelettet behandles ofte med intravenøs form for bisfosfonater. Bisfosfonat-assosiert osteonekrose sees hyppigere hos denne pasientgruppen, men vi vet enda lite om årsakene til problemene ved tilheling.

Avdeling for oral kirurgi og oral medisin ved UiO er igang med en klinisk studie for å kartlegge mulige tilhelingsproblemer etter tannekstraksjon hos disse pasientene.

Vi trenger forsøkspersoner til studien og ønsker å få henvist pasienter som tar eller har tatt en eller annen form for bisfosfonater og som skal trekke en eller flere tenner. Pasienter som har tatt perorale bisfosfonater må ha tatt dem i mer enn 3 år for at risikoen for å få tilhelingsproblemer skal være tilstede.

Henvisning eller spørsmål kan rettes til: spesialistkandidat i oral kirurgi/medisin Hanne Kleven Ingstad (prosjektmedarbeider) på mobil: 920 41 280, e-post: h.k.ingstad@odont.uio.no eller førsteamanuensis Bente B. Herlofson (prosjektansvarlig), e-post: b.b.herlofsen@odont.uio.no, Institutt for klinisk odontologi. Geitmyrsveien 71, 0445 OSLO