Nye registerhaier på ferde – Ikke la deg lure!

Vi har tidligere advart mot å skrive under på tilsendte skjemaer eller svare ja på muntlige henvendelser som gjelder oppdatering av opplysninger i ukjente registre, tilbud om oppføring i registre eller markedsføring i kataloger.

Brevene man får tilsendt fra register- og kataloghaier gir gjerne skinn av at dette gjelder gratis oppføring eller bare en oppdatering av opplysninger i eksisterende registre. Det synes uskyldig og mange skriver under uten å lese hele skjemaet. I realiteten skriver man under på å betale høye beløp for verdiløse annonser og oppføringer. Det kan føre med seg både kostnader og mye bry å komme seg ut av det hele. Blant andre er firmaer som Nova Channel, European City Guide og Norsk Internett Register kjent for å drive denne typen lureri.

Fra et av foreningens medlemmer har vi nå fått tilsendt nok en variant av denne typen villedende «tilbud» om registrering. Medlemmet oppfordrer oss til å advare andre tannleger. Den oppfordringen følger vi gjerne.

Brevet medlemmet mottok har tittelen «Fortegnelse over lege» og det innledes med følgende setning: «Den regelmessige, vederlagsfrie oppdateringen av din eksisterende grunninformasjon er forestående.» Dette lyder jo ganske greit, men i liten skrift på side to fremgår at man inngår avtale om annonsering for en treårsperiode og det til en kostnad av 957 Euro årlig, noe som tilsvarer om lag 7 500 kroner. Så er det ikke vederlagsfritt likevel. Dette er en utgift jeg antar de fleste gjerne vil unngå.

Næringsdrivende er i utgangspunktet forpliktet av avtaler de inngår. Er det klart at man har blitt villedet av et katalogfirma, så kan man likevel la være å betale fakturaen og så snart som mulig varsle firmaet om at fordi man har blitt lurt ikke ser seg bundet av avtalen. Flere råd om hvordan man kan gå frem finnes på www.varslingslisten.no, et nettsted som NHO, HSH med flere har opprettet for å gi råd om hvordan man unngår problemet.

Den beste forebygging er trolig rett og slett å kaste denne typen henvendelser.

Dag ErlendReite 

advokat