Arbeidsgivere må på HMS-kurs

I følge arbeidsmiljøloven § 3–5 plikter arbeidsgivere å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.

Pålegget kom inn i loven i 2006, men meldinger NTFs sekretariat har fått tyder på at mange medlemmer fortsatt ikke kjenner til forholdet. En del tannleger rapporterer også om til dels svært pågående selgere av kurs, ikke sjelden også av kurs og materiell som går utover det lovpålagte. Da er det viktig at man vet hvordan arbeidsmiljølovens opplæringskrav skal forstås, og hvilke temaer som skal inngå i opplæringen.

Med arbeidsgiver menes virksomhetens daglige leder eller administrerende direktør. Dette gjelder samtlige virksomheter som har arbeidstakere. Opplæringsplikten er personlig, og kan ikke delegeres. Formålet er å sikre at alle bedriftsledere har kunnskap om grunnprinsippene i systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid og om arbeidsmiljøloven.

Opplæringen skal gi arbeidsgiver:

  • Innføring i arbeidsmiljølovens innhold og struktur.

  • Orientering om arbeidsmiljølovens forskrifter.

  • Kunnskap om arbeidsmiljølovens bestemmelser og dens forskrifter som har særlig betydning for egen virksomhet og bransje.

  • Kunnskap om:

  • Arbeidsgivers plikter.

  • Arbeidstakers rett og plikt til medvirkning.

  • Verneombudets funksjon og oppgaver.

  • Arbeidsmiljøutvalgets funksjon og oppgaver.

  • Bedriftshelsetjenestens funksjon.

Opplæringen skal gjennomføres på en måte som er tilpasset virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse, som det heter. Det er derfor ikke stilt krav til opplæringens omfang. Det er fra lovgivers side heller ikke stilt krav om hvem som skal forestå opplæringen eller hvordan opplæringen skal gjennomføres. En rekke kursleverandører tilbyr i disse dager HMS-kurs for ledere rundt om i landet, eksempelvis Infotjenester (www.infotjenester.no) og HSH (www.hsh-org.no) De fleste kursene som tilbys ser ut til å vare fra en halv til én dag. I senere tid har det også dukket opp en rekke nettbaserte kurs, eksempelvis gjennom Trainingportal (www.trainingportal.no) og Industriskolen (www.industriskolen.no). Disse bør kunne gjennomføres på en til to timer, men skal likevel oppfylle kravene loven stiller til innhold. Det understrekes at vi ikke har grunnlag for å anbefale kurs fra de nevnte tilbyderne fremfor tilsvarende kurs fra andre.

Tannlegen må kunne dokumentere skriftlig at opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid er gjennomført. Dette kan for eksempel gjøres ved fremleggelse av kursbevis. Det er en forutsetning at dokumentasjonen angir innholdet av opplæringen som er gjennomført.

Lin MuusBendiksen 

seniorkonsulent, NTF