Svar på innlegg fra tannlege Per Hamre

Får pasientene den behandlingen de trenger?

Spørsmålet som Per Hamre her stiller har vært stilt før, men med andre formuleringer. Hva er nødvendig tannbehandling? Hva er faglig forsvarlig tannbehandling? Dette har vært et viktig område å få retningslinjer på for oss som arbeider med pasienter som får sin tannbehandling helt eller delvis finansiert av det offentlige.

I mange år har faglige ledere i offentlig tannhelsetjeneste vurdert behandlingsforslag fra egen etat, fra private tannleger og fra sosialkontor/flyktningekontor. Den offentlige tannhelsetjenesten må ta stilling til hvilke behandlinger vi skal gjennomføre på barna, våre eldre pasienter og på nye grupper som vi får ansvaret for (rus).

Kommuner må ta stilling til hvilket behandlingsnivå de skal velge når det søkes om økonomisk sosialhjelp til tannbehandling samt på sine bosatte flyktninger.

Dette ville vært en umulig oppgave uten noenlunde klare retningslinjer. Tannlegeforeningen kom med sine kriterier for nødvendig tannbehandling i 1999. Disse var gode og satte ord på mange av de vurderingene som vi tidligere måtte bruke skjønn på. Helsedirektoratet arbeider også med å beskrive normer for nødvendig tannbehandling og nedsatte i 2008 et utvalg som skulle se på området. Vi ser frem til at disse kommer.

Flere kommuner i Nordland har søkt faglig bistand for å få utarbeidet mer detaljerte retningslinjer når det gjelder bidrag til tannbehandling. Det har skjedd også i Vefsn kommune hvor tannlege Per Hamre har en av sine praksiser. Alle tannleger i området har fått tilsendt disse. I disse retningslinjene står det at eventuelt bidrag til tannbehandling vil bli gitt etter de takster som benyttes av Nordland fylkeskommune. Størrelsen på det økonomiske bidraget fastsettes av den enkelte kommune og ikke av rådgivende tannlege. Denne er engasjert av kommunen for å vurdere terapiforslag opp mot gjeldende retningslinjer. Dette skal sikre likhet i vurderingen og en god bruk av offentlige midler.

Vi forsøker etter beste evne å vurdere de enkelte behandlingsforslag i henhold til disse retningslinjene. Dette krever at vi har god dokumentasjon i form av tekst, foto og røntgenbilder. Det er nyttig å få noen refleksjoner om pasienten og alternative behandlingsmuligheter. Målet er å få gitt den enkelte pasient god, nødvendig behandling innen akseptable økonomiske rammer.

De politiske føringene i Storingsmelding nr. 35 (2006–2007) Tilgjengelighet, kompetanse og sosial utjevning. Framtidas tannhelsetjeneste tilsier økt samarbeid mellom offentlig og privat tannhelsetjeneste i framtida. Nye grupper vil trolig få rettigheter til offentlig finansiert tannbehandling. Nye utfordringer vil kreve økt samhandling mellom offentlig og privat tannhelsetjeneste og dette vil ytterligere forsterke behovet for klare retningslinjer for hva som er nødvendig behandling og til hvilken pris denne skal gis når det offentlige står for finansieringen.

ToveBroback 

fylkestannlege

Lars IngeByrkjeflot 

fagsjef i Tannhelsedistrikt Sør