2010 blir tannlegenes IT-år

Etter at budskapet i nesten to år har vært «vent – det er ikke klart ennå» er det godt å endelig kunne si: Nå kan dere sette i gang! Jeg snakker om IT i tannhelsetjenesten. Ut over i 2010 vil tilbud, muligheter og hjelp til å oppfylle forpliktelser komme på løpende bånd. Mye er allerede klart og noe er i siste fase før ferdigstilling.

Informasjonssikkerhet er et lovkrav, og noe alle må jobbe med. Foto: Yay Micro.

Informasjonen til dere tannleger vil komme på mange områder. Fra foreningens side vil informasjonen gis på NTFs nettsted under «Profesjon og fag -> IT i tannhelsetjenesten» samtidig som vi vil formidle gjennom Tidende. I tillegg vil vi bruke direkte e-post til medlemmene hvis det kommer informasjon som er ekstra viktig, og som det haster med å få ut. For å få slik informasjon må dere ha oppdatert opplysningene om dere selv i NTFs medlemsregister. Informasjonen som kommer i Tidende og på nettstedet vil ha litt ulik karakter, og den vil være overlappende. Vi anbefaler dere å følge med begge steder.

På NTFs nettsted vil dere finne kort informasjon og bakgrunn, sider og dokumenter med konkrete råd og tips, nyheter, og lenker til andre viktige sider og dokumenter. Informasjonen her vil være tilgjengelig så snart den er klar. I Tidende vil det trykkes informasjon og råd etter hvert som vi i NTF mener det er fornuftig at tannlegene faktisk skal gjøre noe.

Før alt er helt klart

Hvorfor vente? Hvorfor ikke bare bestille full pakke? Selv om det aller meste er klart, er det fortsatt noen ting som er i siste fase før det er helt klart. Dessuten bør dere gjøre noen forberedelser selv før dere setter i gang. Målet er selvfølgelig å utnytte mulighetene så tidlig som mulig, men ikke så tidlig at man bare får ekstra hodebry og utgifter. Følg derfor spesielt godt med på nettet, der skal vi legge ut nyhetsmeldinger etter hvert som vi mener forskjellige ting er klare til bruk.

Slik det ser ut nå vil fremdriften være slik:

  • Skriftlig hjelp til informasjonssikkerhet er klart nå.

  • Kurs i informasjonssikkerhet vil være tilgjengelig i høst.

  • De journalleverandørene som er med i ELIN-t prosjektet vil ha sine programmer klare i løpet av våren. Tannlegene vil da kunne levere oppgjør til HELFO over Norsk Helsenett, sende SMS-varsling og tilfredsstille lovkrav til informasjonssikkerhet.

  • Bestilling av Norsk Helsenett bør først skje etter at NTF har anbefalt dette på NTFs nettsted, så sant man ikke selv er spesielt IT-kyndig. Dette har med klargjøringer hos Norsk Helsenett å gjøre.

Allerede nå anbefaler vi at dere begynner arbeidet med informasjonssikkerhet. Informasjonssikkerhet er ikke et tilbud, men et lovkrav. Egentlig skal man uansett tilfredsstille disse lovkravene, men man bør i det minste gjøre en innsats før man aktivt tar i bruk elektronisk kommunikasjon av noen art. En veileder for Informasjonssikkerhet på tannklinikker er sannsynligvis tilgjengelig på www.normen.no når denne artikkelen trykkes. De fleste vil sannsynligvis ha behov for kurs i tillegg, og det kommer som sagt til høsten.

Da gjenstår bare å ønske lykke til med IT-arbeidet i året som kommer, og en liten bønn. På NTFs nettsted, www.tannlegeforeningen.no ligger en side med «Spørsmål og svar». Vi som jobber med dette kan kanskje mange av svarene, men vi er ikke klar over alle spørsmålene. Vi tar derfor gjerne mot spørsmål som kan stå her, se nettstedet for mer informasjon.

Jørn AndreJørgensen 

visepresident i NTF

ansvarlig for IT i NTFs hovedstyre