Misforstår negativt svar

FOTO: Yay Micro.

Tre av ti over 60 år vet ikke at negativt prøvesvar er positivt, skriver Dagens Medisin. I befolkningen totalt er det to av ti som ikke vet dette. Dette fremgår av en undersøkelse hvor et representativt utvalg av befolkningen er spurt om hvordan de forstår medisinske uttrykk. Undersøkelsen er utført på oppdrag av Språkrådet.

Blant de spurte over 60 år svarer 71 prosent riktig, det vil si at negativt prøvesvar betyr at prøveresultatet ikke tyder på sykdom. 14 prosent svarer at uttrykket betyr at prøveresultatet tyder på sykdom. Resten svarer at de ikke vet hva uttrykket betyr, eller at det dreier seg om at et prøveresultat ikke kan tydes.

I befolkningen totalt svarer 80 prosent riktig, mens 13 prosent sier at negativt prøvesvar betyr et prøveresultat som tyder på sykdom.

Den som ikke vet at negativ i medisinsk fagspråk betyr det motsatte av negativ i dagligtalen, kan misforstå en beskjed, og bli redd uten grunn. Det er svært viktig at helsepersonell forklarer godt og ordlegger seg på en måte som blir forstått av alle som er i kontakt med h elsevesenet sier Sigfrid Tvitekkja, fungerende direktør i Språkrådet.