Vurderer tilsynsregelverket

FOTO: Berit Roald.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har satt ned et hurtigarbeidende utvalg som skal vurdere pasienters og pårørendes stilling i tilsynssaker.

– Disse gruppene har ofte vesentlig informasjon i saker hvor det kan ha forekommet feil i pasientbehandlingen, sier statsråden.

Utvalget skal vurdere om det er behov for ny praksis eller instruks i tråd med gjeldende regelverk. Det skal også vurderes om det er behov for ytterligere klage- og uttalerett og større rett til innsyn i dokumenter enn hva som følger av dagens regler, og eventuelt foreslå endringer i regelverket.

– Vi har gitt et klart signal om at pasientsikkerheten i helsetjenesten skal prioriteres. For å oppnå dette må pasienter og pårørende tas på alvor, sier statsråden videre.

Utvalget skal ledes av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD). Både HOD, Helsetilsynet, Helsedirektoratet, Kunnskapssenteret, Helse- og sosialombudet i Oslo og Kontaktforum for brukere av helsetjenesten og regjeringsadvokaten skal være representert i utvalget, skriver Dagens Medisin.

Utvalget skal legge frem sin rapport innen 15. april 2011.