På go’fot med seg selv

Dersom et menneske oppdager sin egen verdi kan det skje revolusjoner.

Psykolog Trond Haukedal vil at vi skal føle oss som tusenlapper, og ikke femtilapper. Det handler om å oppdage sin egen verdi.

Vi kan alle ta et bevisst valg om å være solstråler, og velge å leve fra det sterke og positive i oss selv, sier psykolog Trond Haukedal. Han har åpenbart oppdaget sin egen verdi og ståler som en sol.

Først snakket han om tannlegen som amatørpsykolog og serviceperson under årets nyvinning: Lunsjforedrag for studenter. For øvrig en gigantsuksess som trakk fullt hus. Studentenes kommentarer etterpå var at det var utro­lig stas at det var noe i programmet som var rettet spe­sielt mot dem.

Deretter møt­te han de voksne og snakket om samarbeid, team­arbeid og teamutvikling. Det høres kanskje ikke så nytt og spennende ut. Ikke desto mind­re; det er alltid relevant. Og vi snakker om mannen som ble kåret til årets foredragsholder i 2009. Han er ikke blitt noe dårligere i 2010.

Alt handler om motivasjon

Trond Haukedal vil gjerne bidra til at folk kjenner seg verdifulle, får arbeidslyst, be­geist­ring og motivasjon – samtidig som de har det gøy. Det handler om arbeidsglede, gode følelser, egenkjærlighet og samarbeid.

– Motivasjon er en følelse, sier Haukedal, og sier videre at humor er den lettest tilgjengelige følelsen og selve snarveien inn i hjertet. Kanskje derfor han forteller vitser hele tiden. Gode vitser, altså. Som den om jordmoren til den fø­den­de kvinnen: – Er slimproppen gått? Hvorpå den fø­den­de svarer: – Nei da!, han er bare ute og tar seg en kopp kaffe.

Vil du forbedre handlingene dine – må du begynne med å velge holdning!

Fremtiden kommer av seg selv, fremskrittene gjør det ikke. Det gjør at vi må kon­sen­tre­re oss mye mer om egenbevissthet, utvikling og bruk av personlige ressurser og om hvordan vi øker motivasjon og egenverdi.

Hva skaper det psykologiske klimaet på arbeidsplassen, som igjen påvirker de ansattes motivasjon, som igjen påvirker sam­arbeid og kommunikasjon og som igjen påvirker prestasjonene – som skaper et godt arbeidsmiljø? Jo det er den enkeltes holdninger, kroppsspråket, individuell og kollektiv selvtillit og selvfølelse, humør og engasjement, lederstil og selvledelsesprofil.

Videre sier Haukedal at kompetanse er karosseriet i den farkosten som skal føre oss inn i fremtiden. Selvbildet vårt er motoren og motivasjon er bensinen.

Visjonen er: Dersom et menneske oppdager sin egen verdi, kan det skje revolusjoner.

Vinneren er den robuste

Den robuste personligheten kjennetegnes ved tre ting:

Trygghet: det vil si oversikt og bevissthet over egne ressurser. En trygg person er målbevisst, ydmyk og respektfull i sitt ­møte med andre mennesker – åpen og positiv.

Engasjement; det vil si evne til å tro på seg selv. ­Være til stede i sitt eget liv og bru­ke energien konstruktivt. Våge å delta fullt og helhjertet i livets mange situasjoner.

Ta utfordringer; det vil si at man øns­ker og tør å bli utfordret og stimulert. Tolererer utsikkerhet og vet at enkelte til­ba­ke­slag er naturlig – og lærerikt.

Mennesket er et samspill av tre faktorer med ulik funksjon; tankene våre, følelsene våre, atferden vår. Samtidig kommuniserer vi på de samme tre nivåene.

Så ga Haukedal oss fem byggestener for å øke selvfølelsen: å akseptere seg selv betingelsesløst; å bru­ke grensesetting og selvhevdelse for å verne vår selvrespekt og integritet; å styre tankene og tenke positivt; å motta og gi ros og anerkjennelse eller positiv respons; å ­lære seg riktig attribusjon, det vil si måten vi tilskriver årsakssammenhenger.

Tankens kraft

Du blir som du tenker. Prestasjon stimulerer selvsnakk, som forsterker selvbildet og kontrollerer prestasjonen.

Det starter med ­våre tanker. Vær derfor oppmerksom på dine tanker, for de blir til ord. Vær oppmerksom på dine ord, for de blir til handlinger. Vær oppmerksom på dine handlinger, for de blir til vaner. Vær oppmerksom på dine vaner, for de blir din karakter. Vær oppmerksom på din karakter, for den blir din skjebne.

Når sjelen får næring, blir personen vakker. Når personen er vakker blir det harmoni i hjemmet. Når det er harmoni i hjemmet, blir det orden i landet. Når det er orden i landet blir det fred i verden.

La dette kinesiske ordtaket få avslutte Trond Haukedals fore­drag på Tannlegeforeningens landsmøte 2010.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi