International Dental Project Kottivakkam

Kottivakkam Dental Centre for Acute Help ligger i en liten fiskerlandsby rett utenfor storbyen Chennai (Madras) ved Bengalbukta sydøst i India. Prosjektet er et resultat av et godt samarbeid mellom Rotaryklubber i Norge (Lørenskog og Sagdalen), Rotaryklubber i India (Chennai), Rotary International og Friends Association in Norway pluss The Kottivakkam Dental Centre.

Foto: Harald Kolmannskog.

Det imponerende samarbeidet resulterte i at klinikken ble åpnet i april 2001, og hittil har mer enn 72 000 pasienter blitt behandlet der. Den som startet og koordinerte det hele er den indiskfødte tannlegen Nayeem Syed. Han har hele sitt voksne liv praktisert i Lørenskog. Målsettingen med prosjektet er å gi dental behandling til den fattige befolkningen i Kottivakkam og de nærliggende landsbyer.

De fleste av innbyggerne her har ingen mulighet for tannbehandling utenom dette prosjektet. India har ingen utbygget offentlig tannhelsetjeneste, og størstedelen av Indias mer enn en milliard innbyggere har ingen økonomisk muligheter for privat behandling.

Fra starten i 2001, var målsettingen å sende en ny tannlege til Kottivakkam Dental Centre hver måned, altså 12 tannleger hvert år. Den gang var forutsetningen at vedkommende tannlege var medlem i en Rotaryklubb, da Rotary International (RI) betalte reise og opphold, og over 100 tannleger fra hele verden har deltatt.

Da finanskrisen inntrådte for et par år siden, opphørte bidraget fra RI, og andre måter for finansiering er opprettet. Derfor er et medlemskap i en Rotaryklubb ikke lenger en nødvendighet. Alle tannleger, spesielt fra Norge, er hjertelig velkomne til å arbeide en måned i Kottivakkam, reise og opphold vil bli betalt etter nærmere overenskomst.

Alle vi som har vært der både en og to ganger, kan garantere en opplevelse for livet, et uforglemmelig og givende opphold dere ikke ville vært foruten. En annerledes kultur, et nytt folkeslag, nye smilende venner, flotte fritidsreisemål – ja, en kan ramse opp i det uendelige.

Arbeidet består av en dag i uken på baseklinikken hvor tannlegen bor. Da behandles for det meste akutte tilfeller fra fiskerlandsbyen, stort sett ekstraksjoner i tillegg til en del enkle fyllinger. Amalgam er det mest brukte fyllingsmaterialet, somde fleste av oss gamlekara har god erfaring med å bruke.

Baseklinikken er utstyrt med to uniter, turbin, aircondition etc. De resterende fire dager av uken drar teamet (tannlege, medhjelper, sjåfør) ut med bil med aircondition, mobil unit og annet dentalt utstyr, til skoler, institusjoner etc. Mesteparten av tiden brukes til behandling av fattige barn på lokale skoler. Det er hovedsakelig konserverende behandling som fyllinger med amalgam, til dels kompositter, ekstraksjoner av seksårsjeksler, samt tannstensfjerning. Det er utrolig mye tannsten. Og blide, takknemlige pasienter. Vedkommende frivillige tannlege samarbeider også med en fast ansatt yngre indisk tannlege, noe som er veldig OK på grunn av blant annet språket.

Den frivillige tannlegen er innkvartert i et stort hus, hvor også baseklinikken er. Huset ligger noe få hundre meter fra Bengalbukten, med flott utsikt fra terrassen. Huset har alle nødvendige fasiliteter som aircondition med mer. En flink og erfaren kokk, og en housekeeper som tar seg av renhold, klesvask og annet forefallede arbeid følger med. Det blir servert utmerket mat, krydret etter tannlegens ønske. Der er også en manager som tar seg av driften, ordner avtaler med de forskjellige skoler som skal ha behandling etc. Manageren er også behjelpelig med å arrangere weekendutflukter, shoppingturer og sightseeing i området. Etter avtale kan vedkommende tannlege ta med seg ledsager til India, det er god plass og hjerterom i huset.

Vi som har vært der kan ikke få fullrost nok den gjestfrihet og takknemlighet vi ble mottatt med, så vi vil absolutt anbefale våre kolleger: Bruk en måned av din fritid eller pensjonisttilværelse til et opphold i India, ta en rundtur i det fantastiske landet etter tjeneste. Opplev The Incredible India på godt og vondt fra innsiden. Som turist ville det ikke bli tilnærmet det samme. Interesserte tannleger kan henvende seg til gründeren av prosjektet, tannlege Nayeem Syed på Lørenskog. Hans e-postadresse er: famsyed@hotmail.com, tlf 67 90 29 97. Mer informasjon om prosjektet finnes på www.kottivakkam.info

HaraldKolmannskog