Svar til Reinert Amundsen

Målet med utsagnet var ikke å henge ut noen, men å bevisstgjøre tannlegene til å drive kildekritikk - gjerne også mot NTF. Tannleger er oppegående mennesker. Det er kommet flere innspill, men mange påstander har dessverre bygget på helt konkrete og etterprøvbare faktafeil. Dette skaper bare forvirring, og det undergraver den reelle debatten. Jeg ser at du føler deg støtt, det var ikke intensjonen. Utsagnet baserer seg på et mye større grunnlag enn dine innspill.

Siden du etterlyser hvilke feil du eventuelt har kommet med vil jeg kortfattet komme med tre eksempler:

1. Du påstår at man ikke kan ha vanlig Internett sammen med helsenett, og at man dermed må ha dobbelt sett med maskiner. Sannheten her er at Internett leveres over helsenettet og kan være på samme maskin som journalsystemet. Man trenger ikke dobbelt sett. Dette internettet er riktignok litt begrenset i forhold til streamingtjenester som nettradio og YouTube. Vi har fremdeles til gode å møte utfordringer på tannlegerelevante nettjenester som vi ikke har kunnet løse, men det kan jo ikke utelukkes 100 prosent.

2. Så påstår du at man ikke uten videre kan ha hjemmekontorløsning. Det er også feil. Norsk Helsenett (NHN) leverer en hjemmekontorløsning inkludert i flex-abonnementet. Jeg har selv brukt denne i circa to år.

3. Til sist stiller du et retorisk spørsmål om presidenten kan bekrefte eller avkrefte at leverandører av journalsystem og røntgen må betale 240,- kroner til NHN per kunde. Det er også feil. Det koster ikke leverandøren noe at programvaren brukes innenfor helsenettet. Sannsynligvis blander du inn informasjon om partnersystemet, hvor leverandører leverer nettbaserte tjenester. Men da er også beløpet feil for de eksemplene du nevner. Det ligger nemlig circa 75 prosent lavere per i dag. I skrivende stund har vi dessuten klare signaler om at denne betalingen forsvinner fra nyttår.

Men dette er ikke unikt. Jeg har møtt påstander om at man må ha tre servere for å koble seg til helsenett. Hvis man trenger tre servere har man en meget stor virksomhet, og behovet har ingenting med helsenettet å gjøre. Det har også vært påstått at man må ha ekstra brannmurer for tilknytning til helsenettet. Her er jo sannheten motsatt, ved tilknytning til helsenettet settes sikkerhetsmurene opp og vedlikeholdes av NHN. De forplikter seg også til dette i avtales form, men dette kjenner du selvfølgelig til. Nevner det bare for å illustrere spekteret i (feil)informasjon og påstander.

Til sist etterspør du debatt. Det er åpnet for debatt på de fleste tillitsvalgtssamlinger de siste to år og på to landsmøter.

Når det er sagt er jeg enig i at NTF har behov for å videreutvikle seg ved å finne flere arenaer for kontakt og debatt, gjerne ved nettbaserte løsninger. Så langt, hva angår debatt på nettet, er det bare Tidende, som uavhengig tidsskrift, som tilbyr en mulighet ved at det er åpnet for leserkommentarer til det tidsskriftet publiserer.

Jørn AndréJørgensen 

Visepresident, NTF