Finland skal bli tobakksfritt

FOTO: Yay Micro.

Balkongrøyking og kjøp av snus på nettet forbys, og salg av tobakk til mindreårige straffes med fengsel. 1. oktober fikk Finland verdens strengeste tobakkslov, og innen 2040 skal Finland være røykfritt.

– Bare å forby røyking uten videre, vil være uten hensikt. Det vil føre til mer smugling og illegal import, sier den finske helse- og sosialministeren Ismo Tuominen, som vil ha et totalt røykfritt land på sikt, der det heller ikke skal forekomme snusing.

For tre år siden bestemte byrådet at Helsinki skulle bli en røykfri by. Og i sommer ble de kommuneansatte forbudt å røyke i arbeidstiden. Hvis man må røyke, må dette skje i den ubetalte lunsjpausen. Heller ikke hjemme skal det bli lett å røyke med den nye nasjonale røykeloven. For i borettslagene skal alle uteområder, og dermed også folks veranda, være røykfri. Også i nærheten av skoler og barnehager forbys røyking.

Tobakkslovgivningen i Finland har også tidligere vært streng. Tuominen sier at den strebet etter å begrense røykingen, men inneholdt en aksept av tobakk som en del av livet. Det skal det bli slutt på nå.

– Alle forstår at hvis tobakken skulle blitt lansert i dag, så hadde den blitt forbudt, sier han.