Nordmenn spiser for mye søtt

FOTO: Yay Micro.

Selv om utviklingen har gått riktig vei de siste årene hva angår nordmenns forbruk av søtt, salt og fett har vi fortsatt et langt høyere inntak av sjokolade, søtsaker, salt snacks og sukkerholdige leskedrikker enn det som er tilrådelig. Dette viser den nye rapporten Forbuden frukt smaker best fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Bare seks prosent av de spurte hadde ikke spist eller drukket noen av de nevnte produktene i løpet av de siste syv dagene. Menn, ungdom, lavt utdannede og barnefamilier spiser og drikker mest søtt, viser undersøkelsen.

Dagens forbrukere lever i en matkultur hvor usunn mat og drikke er billig og rikholdig, pakninger og porsjoner er store og forbrukerne blir hele tiden eksponert for reklame som knytter denne typen produkter til hygge og kos. Dette bidrar også til en forventning om at slike produkter serveres når man skal kose seg, når noen skal belønnes, når noe skal feires, når noen skal trøstes og så videre. For å lykkes i målsettingen om å redusere nordmenns forbruk av de nevnte produktene synes utfordringen å ligge både i tilgjengeligheten og ikke minst på den sosiale aksepten, heter det i en pressemelding, fra SIFO.