Lønns- og arbeidsbetingelser for privatansatte tannhelsesekretærer

Som de fleste privatpraktiserende medlemmer sikkert kjenner til, har NTF i mange år deltatt i avtaleforhandlinger om lønns- og arbeidsbetingelser for privatansatte tannhelsesekretærer. «Veiledende avtale om lønns- og arbeidsvilkår mellom privatpraktiserende tannleger og deres tannhelsesekretærer» (også kalt mønsteravtalen) forhandles frem av NTF og HSH på den ene siden og arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet og Parat på den andre siden. Avtalen regulerer blant annet tannhelsesekretærenes arbeidstid, ferie, velferdspermisjoner og ikke minst lønn. Årets forhandlinger om justering av avtalen ble gjennomført i august og informasjon, vesentlig om det økonomiske resultatet av forhandlingene, følger med som vedlegg til denne utgaven av Tidende.

I forbindelse med årets forhandlinger ble det avtalt å føye til to nye punkter under § 14 (tidligere § 13) Korte velferdspermisjoner, nærmere bestemt punkt 9 og 11. Innledningsvis i § 14 står det at korte velferdspermisjoner gis for nødvendig tid inntil 1 dag betalt med ordinær lønn når annet ikke er sagt.

Punkt 9 gir permisjon når foreldre blir innkalt til konferansetime i grunnskole, og denne ikke kan legges utenfor arbeidstiden. Slik permisjon gis for inntil to timer. Behovet for permisjon skal varsles senest to uker før dato for konferansetimen.

Når det gjelder pkt 9 er det uttrykt særskilt at permisjon for konferansetime skal gis for nødvendig tid inntil to timer når det ikke er mulig å få slike timer utenfor arbeidstiden. Det er dessuten et krav at arbeidsgiver skal varsles senest to uker før konferansetimen. Siden det ikke er sagt noe om lønn her, skal ordinær lønn gis. Permisjonen må gjelde for foreldre til alle barn i grunnskole. Det er ikke satt noe tak på konferansetimene, så 1–2 ganger per barn per år må etter vårt syn være akseptabelt. Bestemmelsen er imidlertid ikke ment å gi rett til permisjon til andre typer skolerelaterte møter og -aktiviteter i arbeidstiden, eks foreldrenes arbeidsutvalg.

På samme måte som ved andre permisjoner, må man normalt kunne forvente at foreldrene bytter på å gå på barnas konferansetimer hvis begge har daglig omsorg. Hvis begge foreldre ønsker å gå på alle konferansetimer, må etter vårt syn arbeidsgiver akseptere det.

Punkt 11 gir kvinner som ammer barn rett til permisjon i den tid hun trenger og minst en halv time to ganger daglig eller redusert arbeidstid med inntil 1 time per dag. Permisjon med lønn gis for nødvendig tid inntil 1 time per dag. Retten til permisjon opphører når man slutter å amme og senest når barnet fyller ett år.

I en ny § 12 får arbeidsgiver ansvar for å tilby de ansatte hepatitt B-vaksine og bekoste denne.

Hensikten med bestemmelsen er ikke å pålegge tannlegen ansvar for at tannhelsesekretæren faktisk blir vaksinert og innebærer heller ingen plikt for den ansatte til å la seg vaksinere.

Avtalen i full tekst finner du under www.tannlegeforeningen.no/Drifts- og arbeidsvilkår/Privat sektor/Lønns- og arbeidsvilkår hjelpepersonell.

Lin MuusBendiksen 

Seniorkonsulent, NTF