Svar til Alexander Granholm:

Hvor er Tannlegeforeningen?

Høye tannlegepriser har til stadighet vært et tilbakevendende tema i mediene. I tillegg til SV-politiker Geir Hansen, som nevnes av Granholm, har både Dagbladet og Norge i dag satt fokus på dette temaet. Temaet vekker stor interesse blant publikum. Imidlertid fremgår det ikke hvor Geir Hansen har hatt sine uttalelser fra.

Tannlegeforeningen har ikke til formål å være usynlige, men vi ser ingen hensikt i å agere på alle populistiske oppslag som føres i kommersielle kanaler. Det nedlegges mye arbeid i de fora hvor strategier formes, og hvor vi kan påvirke politiske beslutninger. Således handler dette mye om å være på rett sted til rett tid, og bruke ressursene der de får best uttelling. Skal vi fremstå troverdig og seriøse må vi kunne dokumentere og tilbakevise påstander på en tillitvekkende måte, og dette er dessverre ikke alltid spennende eller underholdende lesning for menigmann. Undertegnede har ved flere anledninger forsøkt tilsvar i både Aftenposten og Dagbladet uten at de der har vist ønske om debatt rundt dette temaet. De mottar rundt 100 innlegg til debatt eller kronikk daglig, så det er et fåtall innlegg som blir antatt og publisert.

Hva angår forhandlingsevner og lønn for tannhelsesekretærer, er dette snarere et spørsmål om hvilket marked vi opererer i. Det er en kjent sak at mange kollegaer sliter med å finne dyktige sekretærer og at etterspørselen er større enn tilveksten. Lønn kan helt klart være en motivasjonsfaktor for både yrkesvalg, trivsel og innsats blant sekretærer.

Det er helt riktig som du skriver at kostnadene ved praksisdrift må dekkes inn ved økte priser. Det er ikke bare lønnskostnader til bl.a sekretærer som har vært økende for tannleger de siste årene. Økte myndighetskrav innen hygiene (HMS), OTP, NPE, Bedriftshelsetjeneste og data (Helsenett) er bare noen av kostnadsdriverne. Som en konsekvens blir det investert i langt mer avansert teknisk og digitalt utstyr. Dette er kostbart og krever mer vedlikehold og oppfølging enn tidligere. I lys av dette blir en av våre viktigste oppgaver å kunne dokumentere økte driftskostnader som årsak til økte priser. Samtidig som prisveksten på tannlegetjenester må sammenlignes med prisveksten i samfunnet for øvrig.

Carl-HenrikGullaksen