Høyesterett forbyr bruk av rødt kors

Høyesterett avsa nylig en dom der det ble fastlagt at AAAA Tøyen Tannlegevakt AS’ bruk av en logo som lignet på Røde Kors-emblemet var i strid med straffeloven § 328 annet ledd bokstav c.

Da saken var oppe for Tingretten og Lagmansretten ble konklusjonen at bruken av logoen, et rødt kors med fire Aer og bildet av en tann i midten og med ordet TANNLEGEVAKTEN skrevet under, ikke var forvekselbar med Røde Kors’ emblem. Røde Kors anket saken til Høyesterett og anførte at logoen var egnet til å forveksles med Røde Kors-emblemet som er et beskyttet i henhold til Genèvekonvensjonen av 1949.

Høyesterett ga Røde Kors medhold i anken, og la blant annet til grunn at AAAA Tøyen Tannlegevakt AS’ logo «lett kan forveksles» med Røde Kors-emblemet. Det hadde ikke avgjørende betydning at AAAA Tøyen Tannlegevakt AS’ logo inneholdt tilleggselementer som bokstavene AAAA, en tann og uttrykket TANNLEGEVAKTEN. Høyesterett la i stedet til grunn at disse elementene ville nedtones når logoen ble sett på litt avstand, og særlig i mørket. Grunnstammen, det røde korset, ville da stå igjen som fremtredene og etter Høyesteretts vurdering var dette nok til å si at logoen var egnet til å forveksles med Røde Kors sitt beskyttede emblem.