Lovpålagt bedriftshelsetjeneste i tannlegevirksomheter

Vurder tilbudene – sammenlign prisene

Fra 1. januar 2010 skal alle tannlegevirksomheter være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste.

Med bakgrunn i Arbeidsmiljøloven § 3–3 (4) er det vedtatt en forskrift som nevner hvilke typer virksomheter som plikter å knytte seg til en bedriftshelsetjeneste. I Forskrift om bedriftshelsetjeneste i visse bransjer (bransjeforskriften) utvides antallet bransjer som plikter å knytte seg til bedriftshelsetjeneste med åtte bransjer eller sektorer i forhold til i den gamle forskriften. En av bransjene som har fått en slik plikt på seg nå er helsetjenester, herunder alle typer tannhelsetjenester.

I tillegg er det vedtatt å innføre en godkjenningsordning for bedriftshelsetjenesten (BHT).Virksomheter som på bakgrunn av bransjeforskriften er blitt pålagt å knytte seg til en bedriftshelsetjeneste, er pålagt å benytte en godkjent BHT.På sitt nettsted harArbeidstilsynet en oppdatert oversikt over BHTer som har søkt om godkjenning, www.arbeidstilsynet.no/bhtreg I registeret vil man kunne se hvilke bedriftshelsetjenester som er godkjente, hvilke som venter på godkjenning og om bedriftshelsetjenesten eventuelt ikke er blitt godkjent.

Ettersom prosessen med å godkjenne BHTene ikke kom i gang før på nyåret, er det fortsatt mange søknader som ikke er ferdigbehandlet av Arbeidstilsynet. Det er stor forskjell på de ulike fylkene, men flere steder er det kun en tredjedel av søkerne som så langt er godkjent. Det er ikke noen grunn til at de som tilfeldigvis lå øverst i søknadsbunken skal få noe konkurransefortrinn i forhold til de andre.

NTFs råd til tannlegene vil være ikke å forhaste seg med å inngå avtale. Vent til alle aktuelle bedriftshelsetjenester i regionen har fått sine søknader behandlet og vurdér deretter de ulike tilbudene opp mot hverandre. Det er fortsatt ingen grunn til å kaste seg på det første tilbudet som dumper ned i postkassen, men følg med på Arbeidstilsynets nettsted.

Det er grunn til å understreke at tannlegevirksomhetene kun har plikt på seg til å være tilknyttet en godkjent bedriftshelsetjeneste. Flere medlemmer har fortalt at de er blitt kontaktet av selgere som spør om tannlegen er klar over den nye forskriften og som samtidig forsøker å selge en tjeneste som går langt utover den lovpålagte tilknytningen. Det er med andre ord viktig å vite hva tilbudet du får inneholder og å sammenligne priser hos flere. Og er det en årlig kostnad for virksomheten i tillegg, eller kun en pris per ansatt? Er kostnaden per årsverk eller per hode? Om man så ender opp med en avtale som bare omfatter den lovpålagte tilknytningen eller velger å inkludere bruk av enkelte tjenester samtidig får være opp til hver enkelt, men vær klar over hvilken avtale du går inn på.

Det er fortsatt slik at arbeidsgiver er ansvarlig for arbeidsmiljøet i virksomheten. Personellet i bedriftshelsetjenesten skal være rådgivere for leder av virksomheten og de skal inneha kompetanse innen arbeidsmedisin/arbeidshelse, yrkeshygiene, ergonomi, psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø og systematisk HMS-arbeid. De kan altså både vurdere om det er arbeidsstillingen som forårsaker vondt i ryggen og være til hjelp hvis det skulle oppstå samarbeidsproblemer mellom de ansatte på klinikken – hvis tannlegen ber om råd og hjelp.

Enkelte medlemmer har uttrykt et ønske om at NTF skal inngå en avtale som medlemmene kan knytte seg til, blant annet med tanke på å oppnå en gunstigere pris enn man kan oppnå på egenhånd. Vi har vurdert det slik at bedriftshelsetjenesten fortrinnsvis bør holde til i samme region som tannlegepraksisen hvis de skal kunne bistå tannlegen på en god måte og de aller fleste BHTene er bare representert i én by/tettsted. Konklusjonen så langt har vært at denne tjenesten ikke er egnet med tanke på å inngå medlemsavtaler.

Faktaboks

På Arbeidstilsynets nettsted finner du oversikten over hvilke bedriftshelsetjenester som er godkjent. www.arbeidstilsynet.no./bhtreg

Lin MuusBendiksen 

Seniorkonsulent, NTF