PÅ NETT

Gjør-det-selv fra Google

Google har laget et enkelt, lite program som gjør at alle kan lage applikasjoner til mobilen selv, uten hverken tekniske kunnskaper eller interesser.

Verkøyet «Google App Inventor for Android» er utviklet i løpet av det siste året, og testet blant jenter i videregående skole, sykepleierstudenter og førsteårsstudenter som ikke studerer realfag.

Tankegangen bak programmet, sier Google, er at mobiltelefonen er den datamaskinen folk bruker mest, og de vil at alle skal ha mulighet til å lage applikasjoner selv. Ved å åpne opp for egenutvikling på denne måten, satser Google selvsagt også på at de vil vinne kampen om mobilmarkedet. For eksempel har Googles største rival, Apple, vanskelig tilgjengelige programmer og en ganske streng godkjenningsprosedyre for applikasjoner. Men dette er ikke den eneste motivasjonen.

– Målet er at mennesker skal kunne skape noe selv, ikke bare konsumere tjenester i mobil-verdenen, sier utvikleren av programmet, Harold Abelson ved Massachusetts Institute of Technology, som har ledet prosjektet i Google.

Harold Abelson er for øvrig en av forkjemperne for å gjøre intellektuelle og vitenskapelige ressurser lettere tilgjengelig for alle. Han er grunnleggeren av the Free Software Foundation, Public Knowledge og Creative Commons.

– Resultatet er ikke de glatteste applikasjonene i verden, men applikasjonene som vanlige folk kan lage, ofte i løpet av minutter, forteller Harold Abelson til New York Times.

Det er mulig å lage både små og større prosjekter med enkle dra- og slippblokker, som passer sammen som legoklosser. Programmet kan selvsagt bare brukes på Googles mobilsystem Android.

Kilde: New York Times oghttp://appinventor.googlelabs.com/about/