Medisinsk turisme sprer bakterier

Flyreiser og migrasjon bidrar til at bakterier spres raskere enn før mellom land og kontinenter. Forskere har oppdaget at superresistente bakterier spres over hele verden med pasienter som reiser langt for å få utført kosmetisk kirurgi, skriver forskning.no.

En ny type superbakterier, som er resistente mot nesten alle typer antibiotika er oppdaget hos pasienter i flere land i Asia og Europa, ifølge en studie publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Bakterietypen er oppdaget hos en lang rekke personer som har reist til blant annet India og Pakistan for å få utført kosmetiske inngrep.

Når de allerede er påvist hos flere nordeuropeiske pasienter, tror forskerne det er sannsynlig at bakteriene vil fortsette å spre seg til resten av verden.

Behandling med antibiotika som vanligvis tar knekken på multiresistente bakterier har også vist seg å ikke fungere i mange av tilfellene.

Et spesielt gen som kan hoppe mellom bakteriestrukturer, gjør de nye superbakteriene i stand til å spre og forandre seg i raskt tempo, ifølge forskerne. På grunn av dette NDM-1 genet frykter de at bakterien kan bli en global helsetrussel.