Jubileumsboka «Fra tannlegekunst til helseprofesjon»

Dette er tittelen på jubileumsboken som utgis til NTFs landsmøte når foreningen skal feire sitt 125-årsjubileum. Alle medlemmer som deltar på landsmøtet, får boken i registreringen på Norges Varemesse. Det må vel være en ekstra grunn til å melde seg på? Men hvis du ikke har anledning til å komme, er det mulig å få boken tilsendt etter landsmøtet.

En bokkomité, ledet av Reidun Stenvik, tidligere fagsekretær og informasjonssjef i NTF, har i flere år arbeidet med bokprosjektet. Komiteen har for øvrig bestått av Eivind Karlsen, generalsekretær frem til 2001, Arild Vangstein, president 1996ߙ–ߙ2000, Anne Berit Tandberg, som har hatt en rekke sentrale tillitsverv i NTF, informasjonssjef Morten H. Rolstad og redaktør Gudrun Sangnes.

– Boken handler først og fremst om de siste 25 år av foreningens historie, men tittelen henspiller på utviklingen i hele perioden fra 1884. Den gang var tannlegene først og fremst håndverkere og gikk i lære for å bli tannlege. I dag er tannlegeutdanningen et akademisk studium, og foreningen ønsker å være en premissleverandør i samfunnet. Den norske tannlegeforening har imidlertid fra første stund vært en pådriver, både for formalisert tannlegeutdanning og offentlig tannhelsetjeneste, eller sosial tannpleie som det ble kalt den gang. Jeg blir imponert og stolt når jeg leser om denne innsatsen i tidligere jubileumsbøker, forteller Reidun Stenvik som er i ferd med å avslutte skrivearbeidet, slik at boken blir ferdig til landsmøtet.

– Hvem er egentlig målgruppen for denne boken?

– I forståelse med bokkomiteen har jeg lagt vekt på å fremstille historien på en slik måte at den kan være tilgjengelig for lesere også utenfor foreningen og tannhelsetjenesten. På den måten kan jubileumsberetningen synliggjøre foreningens innsats overfor omverdenen. Men jeg tror nok at de medlemmene som har eller har hatt tillitsverv i NTF vil være mest interessert. Dessuten kan de ansatte i NTFs sekretariat ha særlig god nytte av å kjenne til historien.

– Hva betyr det for fremstillingen at du har vært ansatt i NTFs sekretariat i 24 år?

– Det er både en styrke og en svakhet: Jeg har deltatt i og vært tilskuer til det meste av det jeg forteller om, noe som har gjort oppgaven enklere for meg. På den annen side kan fremstillingen bli for sterkt farget av mine egne synspunkter. Bokkomiteen har vært en utmerket støttespiller, og jeg har hatt god hjelp av ansatte i sekretariatet som har bidratt med «research» til det enkelte kapittel..

– Kan du avsløre noe om innholdet?

– Det første kapitlet heter Tilbakeblikk. Jeg har hatt samtaler med de seks presidentene i 25-årsperioden, og de har fortalt meg om sine viktigste saker. Hensikten er at dette skal være en appetittvekker. Det siste kapitlet er en kortversjon av historien om de første hundre år og er hovedsakelig basert på Arne Sollunds bok, som ble utgitt til 100-årsjubileet. Og mellom disse er det 17 kapitler som handler om alt fra NTFs organisasjon, etterutdanning med vekt på TSE, tannlegeutdanning og Tidende til offentlig og privat tannhelsetjeneste, trygd, etikk og informasjon. Et kapittel som er kalt Fag i fokus, er viet kontroversielle tema der NTF har måttet engasjere seg, eksempelvis aids, amalgam, fluor og implantater. Dessuten omtales foreningens satsing på forebyggende helsearbeid i vid forstand, avslutter Stenvik.

SisselDahl 
ReidunStenvik