Foredrag lørdag 17. oktober

Et av verdens best utdannede folk?

Sekvensleder: Ivar Parmann

Norge bruker mer penger på skolen enn nesten noe annet land. Men står resultatene i forhold til ressursinnsatsen? Vi er verdensmestre i å bruke penger. Men har vi verdens beste skole?

 

Kristin Clemet

Leder i Civita, Oslo

Målgruppe

Hele tannhelseteamet

Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1000

Fra apex til cuspetopp – en live sekvens

Sekvensleder: Inger-Johanne Nyland

Nye materialer og teknikker preger vårt fag og spesielt innen endodonti og konserverende behandling med kompositt er det viktig at vi er oppdatert.

I denne live-sesjonen vil endodontisten Gilberto Debelian utføre en komplett rotbehandling av en overkjevemolar. Fastleggelse av kanalinngangene, rasjonell bruk av kofferdam, bestemmelse av arbeidslengde ved hjelp av apexlocator, utrensning med maskinell NiTi instrumenter og endelig rotfylling vil bli gjennomgått i detalj, demonstrert gjennom et mikroskop med påmontert kamera som skal sende disse bildene til en storskjerm i salen. Alt «in live»!.

Heretter vil tannlege Jan Frydensberg Thomsen «overta» pasienten og med «live-kameratransmission» bygge opp tannen i kompositt. Preparering, faser i adhesivteknikk, lagvis oppbygging av molarfylling og endelig utforming blir utført og kommentert.

 

Gilberto Debelian

Spesialist i endodonti, UiO

 

Jan Frydensberg Thomsen

Tannlege, København

Målgruppe

Tannleger

Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1200

Livsstilssykdommer

Sekvensleder: Berit Øra

Diabetesforekomsten øker – hva gjør vi med det? Hvilke utfordringer møter tannlegen?

Foredraget vil omhandle den epidemiske utviklingen av diabetes i Norge og den vestlige verden. Det vil bli en generell innføring i symptomer og spesielle problemer som diabetikerne står overfor, samt følgesykdommer av diabetes. Litt om behandlingsprinsipper og forhold, etiologi og som tannleger skal være oppmerksomme på når det gjelder denne pasientgruppen.

 

Bård Kulseng

Overlege, Dr. med, St Olavs hospital, Trondheim

Koronar hjertesykdom – forekomst og behandling anno 2009

Foredaget omhandler forekomst og moderne behandling av koronar hjertesykdom i Norge, med vekt på hva som er viktigst å vite for en tannlege. Kjønnsforskjeller i forekomst, symptomer og behandling vil også bli omtalt.

 

Sigrun Halvorsen

Seksjonsoverlege, dr. med, Ullevål universitetssykehus

Målgruppe

Tannleger

Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1045

Nye tanker og nye muligheter

Sekvensleder: Pia Titterud Sunde

Høyteknologisk sameksistens mellom tannlege og tanntekniker

Foredraget gir et innblikk i hvordan tannteknikerens status har endret seg i Norge over de siste 10 år. Foredraget fokuserer sterkt på produksjon ved hjelp av CAD-CAM, kommunikasjon mellom partene og hverdagsproblemer i et tannteknisk laboratorium når man bruker CAD-CAM i fremstillingen av tannerstatninger.

 

Sturla Andreas Tomasgard

Tanntekniker, Volda

Veien videre sammen

Foredragsholderen vil dele tanker og muligheter i forhold til nytenking innen tannhelseteamet. Hun mener vi må ut av tradisjonelle, konservative relasjoner og mønstre for å sammen kunne imøtekomme fremtidens pasienter og deres behov.

 

Hege Rui Sommerset

Tanntekniker, Larkollen

Se meg i øynene!

Å se hele mennesket, gir en bedre forutsetning for å kunne lage gode løsninger innen protetikk, og kan utnyttes i stor grad til å videreutvikle og bære videre en stolt håndverkstradisjon.

Foredragsholder forteller om møter med pasienter og hvordan de indirekte har vært med på å forme en arbeidsprosess, og om de muligheter, utfordringer og forpliktelser dette medfører.

 

Katharina P. Andvik

Tanntekniker, Trondheim

Ny helkeramikk åpner opp for radikale estetiske resultatforbedringer

Ved hjelp av nye materialer, arbeidsmetoder og et velfungerende teamwork kan vi oppnå et bedre estetisk resultat. Ved enkelte kasus medfører dette minimal eller ingen preparering.

 

Jørgen Gad

Tanntekniker, Oslo

Målgruppe

Tannleger, tannteknikere

Lørdag kl. 0930ߙ–ߙ1130

Mitt møte med Norge

Sekvensleder: Ivar Parmann

Foredragsholderen etnisk somalier fra Kenya. Som enke kom hun til Norge med 3 døtre i 1992 og utdannet seg som sykepleier i Harstad. Har arbeidet med tiltak mot omskjæring av kvinner. Nå arbeider hun i stiftelsen «Mangfold i arbeidslivet – MIA» med etnisk og nasjonalt mangfold i norske bedrifter.

Hun forteller åpent, uredd og med humør, om sitt møte med Norge.

 

Safia Abdi Haase

Sykepleier, Oslo

Målgruppe

Hele tannhelseteamet

Lørdag kl. 1000ߙ–ߙ1100

Friske perio-tenner og stabilt beinnivå på implantatene Er det oppnåelig? Hvordan?

Sekvensleder: Gunhild V. Strand

  • Hva kjennetegner peri-implantat og periodontal sunnhet?

  • Hvordan går vi fram for å oppnå og beholde friske forhold?

  • Behandlingsplanlegging; tenner eller implantat, eller begge deler?

    • faktorer som sikrer god prognose på tenner

    • faktorer som sikrer god prognose på implantater

  • Undersøkelsesmetoder og rutiner for implantatpasienten

  • Diagnoser basert på funn

  • Behandlingsstrategier basert på diagnoser

  • Oppsummering, suksessfaktorer for å tilfredstille pasientens behov

    • trygghet og forutsigbarhet om et friskt tannsett

 

Eirik Aasland Salvesen

Spesialist i periodonti, Stavanger

 

Morten Klepp

Spesialist i periodonti, Stavanger

Målgruppe

Tannleger

Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1530

Behandling av 1000 store bitt- og kjevestillingsanomalier – hva har vi lært av tre års oppfølging etter ortognatisk kirurgi?

Sekvensleder: Pia Titterud Sunde

Ved Universitetet i Oslo har et spesialist-team ansvar for å bidra i behandlingsplanlegging og koordinering av kombinert kjeveortopedisk behandling og kirurgi som utføres ved Ullevål universitetssykehus. Alle pasientene blir fulgt opp i tre år etter operasjonen. I tillegg til kliniske og radiologiske registreringer blir data samlet inn ved hjelp av spørreskjema. I dette foredraget presenteres et materiale som er samlet inn de siste 20 årene. Det legges vekt på stabilitet av bitt- og kjevekorreksjonene og pasientenes oppfatning av behandlingen. Funnene illustreres med kliniske eksempler.

 

Lisen Espeland

Professor, UiO

Målgruppe

Tannleger

Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1430

Odontologiens plass i helsevesenet

Sekvensleder: Lars Ulvestad

«Tennene tilbake til kroppen»: Nytt slagord i politisk retorikk

Norsk helsevesen har gjennomgått store organisatoriske endringer de siste tiårene. Forvaltningsansvaret for de største tjenestegrenene – primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten (sykehusene) – er nå tillagt henholdsvis kommune og stat. Tannhelsetjenesten sorterer under det tredje og mellomliggende forvaltningsnivået: fylkeskommunene. Det klages over dårlig samordning, og en samordningsreform er om hjørnet. Vil tannhelsetjenesten bli berørt av reformen, eventuelt «lagt inn under den øvrige del av kroppen»?

 

Leif Arne Heløe

Professor emeritus, dr.odont, Oslo

Den praktiserende tannlege i fokus

Tannhelsetjenesten i Norge står i en særstilling i internasjonal sammenheng. Kombinasjonen offentlig tannhelsetjeneste og privat praksis er unik og fungerer bra. Forvaltningsansvaret for tannhelsetjenesten har skiftet gjennom tidene og den er igjen oppe til diskusjon. Det er i denne forbindelse viktig å ta vare på det som eksisterer og beholde den praktiserende tannlege, offentlig ansatt og privatpraktiserende, i sentrum. De har klart vist at de kan ta vare på befolkningens tannhelse til tross for vikarierende forvaltningsansvar.

 

Ivar A. Mjør

Professor emeritus, University of Florida, USA

Tanker om odontokratiets fremvekst og utvikling

Tannhelsetjenestens utvikling og den spesielle, styringsmessige oppbygning den har.

 

Ole Berg

Professor, Institutt for helseledelse og –økonomi, UiO

Målgruppe

Hele tannhelseteamet

Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1530

Modern klinisk keramteknologi

Sekvensleder: Aril Jul Nilsen

Modern keramteknologi har det senaste decenniet förändrat den kliniska vardagen för flertalet tandläkare. Många överväger överhuvud taget inte metallkeramik längre annat än undantagsvis när de står inför att behandla en patient med kronor, broar och implantat. Men hur är det egentligen? Vilket material skal vi välja i det enskilda fallet och vilken cementeringsteknik ger bäst resultat? Vad kan vi förvänta oss på sikt? Och kanske framför allt; hur utnyttjar vi teknikerna för att få ut det allra bästa av de material vi har i vår behandlingsarsenal. Under presentationen går föreläsaren igenom olika keramtyper för tänder och implantat och hur dessa används kliniskt.

 

Per Vult von Steyern

Dr.odont, overtannlege, Tandvårdshögskolan, Malmø

Målgruppe

Tannleger, tannteknikere

Lørdag kl. 1330ߙ–ߙ1530