Sommerfilm!

Av Dag Asbjørnsen, filmviter

Norske kinosjefer er livredde for sommeren. Blir det fint vær står kinoene tomme. Derfor stråler de opp når det regner. Fint kinovær, smiler de. Blir det en skikkelig våt sommer, smiler de hele veien til banken.

Filmviter Dag Asbjørnsen i Hollywood.

Norske filmprodusenter er også redde for fint vær. Derfor kommer det ikke en eneste ny norsk film mellom mai og september. Ja, til og med mai er risikabel, mange fridager og fare for sol. Så da klumper de norske filmene seg sammen om høsten og vinteren.

Slik er det ikke i Hollywood. Helt siden Steven Spielbergs Haisommer (Jaws) kom sommeren1975 og slo alle rekorder på kino, har sommeren vært tiden for de store blockbusterne. Haisommer regnes forresten som den første blockbusteren. Den tåler fremdeles gjensyn, og er nesten like spennende som før, selv om haien er litt vel mye pappmasjé sett i forhold til dagens digitale monstre.

Hvilke storfilmer kan vi se frem til fra Hollywood denne sommeren? 5. juni kommer den nye Terminator-filmen, filmen som fansen visstnok har ventet på. Med Christian Bale som John Conner og uten Schwarzenegger. Selv om han lovet «I’ll be back» har han kanskje nok med å slukke skogbranner i California. 24 juni kommer den nye Transformers-filmen – også den håper Hollywood skal redde filmbyen fra finaskrisa. Innholdet er neppe verdt å si så mye om.

Morsommere er sikkert Istid 3, som kommer i juli. En film for hele familien og Istid 2 var jo hysterisk morsom i tillegg til å være Norges syvende mest sette film gjennom tidene. Det forhistoriske ekornet Scrat som mistet nøttene hele tiden er en klassiker. I Istid 3 er forresten istiden over…

Men det er ikke alt: 17. Juli kommer Harry Potter og halvblodsprinsen. Dette er den filmen i serien om Harry Potter, og nå er det snart ikke flere bøker igjen å filmatisere.

Dette er høydepunktene av hva Hollywood har å by på av underholdningsfilm i sommer. Kanskje jeg ser et par av dem. Men jeg har ennå ikke nevnt filmen jeg gleder meg aller mest til og helt sikkert kommer til å se: Bruno! Det er den nye filmen fra Sacha Baron Cohen, mannen bak Borat. Bruno, eller Brüno som Cohen skriver navnet, er en homofil østerriksk moteskaper. Humoren er garantert smakløs og på kanten av hva mange synes er morsomt. I alle fall de medvirkende, som blir dradd ufrivillig inn i Cohens absurde ideer. Da jeg så Borat ramlet jeg ut av sofaen av latter. Så jeg har store forventninger til Bruno.

Jo da. Det vises seriøse filmer også om sommeren. Men de kan man kanskje heller se på DVD til høsten. Og apropos DVD: Hvis du vil ha et alternativ til Hollywood, er det perfekt å se TV-serier på DVD. Eller hva med å kjøpe alle de franske filmene man får tak i med Provence i tittelen? Jean de Florette-filmene med Yves Montand, Gerard Depardieu og Daniel Auteuil i rollene er en god begynnelse.

God filmsommer!