Det odontologiske fakultet versus Freia sjokoladefabrikk.

Det er: Showbiz!

Sugar mot Lollipop. Gjett hvem som vinner? Sweetbusters eller Chocoholics?

Programlederne Jonna Støme og Klaus Sonstad engasjerer seg sterkt i sangduellen. Fotograf: Sigurd Fandango.

NRK tropper opp på arbeidsplassen og får folk til å synge mens de gjør jobben sin. Lekende lett plukker de ut et lag. Så øves det på sang og dans i to dager – før opptreden i Chateau Neuf med en mer eller mindre fulltreffer av et shownummer.

Særlig! Det er ikke sånn det er, vet du. Vi får heller høre med en av de som var med, om hvordan det egentlig foregår. I virkeligheten.

– Jeg kan ikke røpe alle hemmelighetene, sier universitetslektor ved Avdeling for kjeve-og ansiktsradiologi, Bjørn Bamse Mork-Knutsen. Som helst kalles bare Bamse. – Men det er ikke helt sånn som det ser ut på TV. Det er litt mer planlegging bak enn det en får inntrykk av, og det tar mye lenger tid enn det ser ut som. TV er ganske mye juks og veldig mye venting. Men det var veldig gøy å være med. Bare så det er sagt.

– Hvordan begynte alt sammen?

– Den første e-posten fra NRK kom i mai i fjor. Da var det spørsmål om Det odontologiske fakultet kunne tenke seg å være med og konkurrere i underholdningsprogrammet Showbiz. Ettersom ledelsen stilte seg positivt ble det sendt en e-post til alle på fakultetet, der de som hadde lyst ble invitert til å melde seg på til audition. De andre på røntgenavdelignen maste fælt på at jeg skulle melde meg på. Så det gjorde jeg.

Og audition ble det. I juni. Med 12 deltakere.

– På audition skulle vi synge en sang vi hadde valgt selv. Si navnet vårt inn i kamera og svare på om vi kunne danse. Jeg sa at ingen damer hadde gått av gulvet ennå. Og så sa jeg at min beste egenskap er at jeg ikke er beskjeden. Jeg prøver riktignok hele tiden å være det, men jeg får det ikke til, forteller Bamse på sitt stillfarne ubeskjedne vis.

Det var i hvert fall på bakgrunn av denne seansen i juni, at NRK bestemte seg for hvem de ville oppsøke og filme da de kom med programleder, pianist med keyboard og kameraer, for å tråle huset i Geitmyrsveien den 20. august.

– Vi som skulle være med på opptakene hadde fått beskjed i god tid i forveien, forteller Bamse. Selv var han svært godt fornøyd med første opptak av sin egen sang, men NRK ville ha ett til. Og selvsagt var det det siste som ble brukt. For der dukker professor Tore Larheim opp i bakgrunnen, og danser til de fengende rytmene fra Mork-Knutsens gitar.

– Det er flere som sier at jeg ser nervøs ut der. Og det er ikke noe rart. For hvem vet hva Tore Larheim kan finne på! Men han er veldig god til å danse, og burde vel kanskje egentlig ha vært med i showet.

På veien gjennom etasjene, gangene, klinikkene og kontorene til Institutt for klinisk odontologi får fjernsynsseerne med seg at programleder Jonna Støme og pianist Thor-Erik Fjellvang treffer kontorsjef Kirsten Kristiansen som må fortelle at hun jobber på ordentlig selv om hun er sjef, oralkirurg Bente Brokstad Herlofsen i full mundur på operasjonssalen og odontologistudentene Åsmund Rogn, som generøst tilbyr Jonna Støme å være hans aller første pasient og Kathrine Holt Simonsen, som får lov til å undersøke programlederpasienten. Med flere. Alle synger av hjertens lyst, noen spiller gitar og noen forteller om jobben sin – alt mens de undersøker om programlederen har karies og viser hva som er korrekt antrekk på operasjonsstuen.

På slutten av dagen er det samling, og nå skal laget tas ut.

– Det vi ser der er helt reelt. Da er vi samlet på ettermiddagen og er veldig spente, alle vi som var med og sang for kamera den 20. august, forteller Bamse.

Det ble de fem nevnte som dro av gårde og sjekket inn på Gabelshus hotell onsdag kveld, sent i august.

Torsdag morgen bar det av sted til . Og da er det sånn som vi har sett det på TV. Ja, for alle har vel sett det? Det ER god underholdning, altså. Det er fortsatt mulig å se det. På nrk.no. Programmet heter Showbiz og sendedatoen 3. april i år.

Kirsten Kristiansen, Bjørn Bamse Mork-Knutsen, Bente Brokstad Herlofson, Åsmund Rogn og Kathrine Holt Simonsen. Fotograf: Sigurd Fandango.

Laget får t-skjorter i riktig rød farge, og skal øve på sang hele dagen. Etter hvert kommer sangpedagogen Marie Pihlstrøm og hjelper dem. Hun er forresten fra Halden, forteller Bamse stolt. Han er Haldenpatriot og Østfoldidiot. Ja, i positiv forstand. Han liker hjembyen og -fylket sitt, og unnlater ikke å nevne at både den ene og andre kommer derfra. Kathrine er fra Moss, forteller han, og legger til at Bente også er vokst opp der. Og mannen til Kirsten er fra Marker.

Sangen begynner så smått å sitte. Og laget drar slitne tilbake til hotellet etter en lang dag med sang, fjernsynsopptak, sang, venting og mer sang. Og mye regi. Det er NRK som bestemmer det aller meste.

– Det er skikkelig proft gjennomført fra ende til annen, forteller Bamse. De har tatt alle avgjørelsene på forhånd, de vet hva de vil og hvordan det skal være. De har bestemt hvilken sang vi skal synge og hvordan den skal synges. Vi foreslo en annen versjon, som laget likte bedre, og selv om vi prøvde å sprite opp låta litt, endte den veldig nær originalversjonen i form og arrangement. Jeg laget til og med ny tekst, men den ble ikke engang vurdert, så det var ikke særlig mye rom for oss til å forme vår opptreden. Likevel hadde vi det veldig gøy underveis. Jeg hadde for eksempel med meg lommetrompeten min, og jammet med pianisten. Det skjedde ganske mye der, som ikke blir vist på TV. Det var jo en lang dag med mye venting innimellom slagene.

Torsdag kveld spiser laget middag på hotellet sammen med erkefienden, Freia, som bor på samme sted, og holder på med akkurat det samme som dem på samme tid.

– Det var hyggelig å bli kjent med dem, forteller Bamse.

Fredag er det dans som står på programmet. Det er nå Kirsten uttaler at hun føler hun er med i frikadellens flukt over plankeverket. Hun er fortsatt dansk, selv om hun har bodd i Norge siden begynnelsen av 70-tallet. Og hun er slett ikke den eneste frikadellen på laget. Det ser vanskelig ut, det koreograf Anneli Moe vil ha dem til å gjøre.

– Jeg er glad for at vi hadde tre måneder å øve på etter de to første dagene vi fikk i NRK. For det er ikke sånn som det ser ut på TV, at man går rett på scenen etterpå. Vi møttes nesten hver torsdag i et seminarrom i Geitmyrsveien, vi. Og etter hvert begynte det å sitte. Særlig takket være Kathrine og Bente.

Det er skikkelig avansert koreografi. Og sakte men sikkert lærer laget å stokke både armer og ben, og stokker.

Tilbake på TV, og innimellom all sang- og danseøvingen blir deltakerne intervjuet en etter en.

Bamse er glad for at han har lang trening i å være konsentrert om små ting over tid. Åsmund forteller at han har hatt to drømmer i livet. Den ene var å bli musikalartist og den andre var å bli tannlege. Han gikk for den safe varianten, og legger til at han ikke hadde tro på at han var god nok til å kunne satse på noen artistkarriere. Han ER beskjeden. Kathrine synes det er skikkelig kult at de skal danse med stokker, og forteller også at Åsmund og hun representerer den unge kjærligheten, mens Bamse og Bente er den modne kjærligheten. Kirsten avslører dette med frikadellefølelsen. (En frikadelle er en liten kjøttkake, forresten.) Senere i sendingen skal Kirsten bli tiltalt som ’mor sjøl’, med tilleggskommentaren ’du er så god’ av mannen i dommerpanelet. Hun ser ikke helt lykkelig ut etter det, men vokter seg vel for å si noe til frekkasen, som i neste setning bedyrer at Bentes varme nydelige smil smelter det lille samehjertet hans. Mikkel Gaup vet å dele ut komplimenter som treffer der de skal:

– Bamse! For en sangstemme du har! Og mellom Kathrine og Åsmund kan han faktisk SE et hjerte. – Helt fantastisk, sier han. Nydelig show som utstråler godhet. Mye energi. Og jentene i panelet, Janicke Kruse og Lisa Stokke, stemmer i. Det er bare lovord å høste. Nesten. Litt småplukk skal det være. Men hva gjør det vel at det mangler litt trøkk på konsonantene når odontologenes dreamteam Sweetbusters slår Freia sjokoladefabrikks Chocoholics langt ned i støvlene?

– Det var utrolig gøy å opptre i Chateau Neuf og ha dét bandet i ryggen . To trommeslagere, to topp gitarister og en utrolig stødig bassist. Jeg har sunget med storband også, jeg , men dette var skikkelig trøkk og veldig inspirerende! Og det var mye verre å spille for 200 publikummere med Hæla i taket i Halden med 50 cm til scenekanten, enn for 1 200 mennesker i Chateau Neuf. Og TV og kameraer og det tenkte jeg ikke på. Ble rett og slett vant til det. Også var det så ekstremt velregissert fra NRK sin side. Alt fungerer der.

Hvordan det gikk i superfinalen? Ikke SÅ bra. Men laget var fornøyd med egen innsats. Det var juryen også: – I kveld så jeg at dere storkoste dere, sa Gaup og fremhevet Bamses tindrende øyne. Åsmund fikk vite at han burde satset på en helt annen scene enn tannklinikken. Men poengene uteble, både fra juryen og fra publikum. Sangen til tannlegene var kanskje for sukkersøt, mot de andre mer rocka låtene? Det er lettere å få til noe som slår gnister og får publikum til å ta av med Splitter pine, kanskje? Finalen ble sendt 8. mai. Du så den, kanskje? Adressen er fortsatt nrk.no, hvis noen hadde noe annet å gjøre denne fredagskvelden, og ikke fikk det med seg.

Åsmund, Kirsten, Bente og Kathrine poserer under dansetrening. Foto: privat.

Og så var det plutselig slutt. Som Kirsten sa på skjermen da den første sendingen var over.

Men for Bamse er det ingenting som er slutt. Siste dagen i april sitter han foran oss med langt hår og skjegg, og enda skal det gro i nesten to måneder til. Og hvorfor det? Jo, fordi han skal være mongol i en operaforestilling, vel. I Halden, selvfølgelig. Når Turandot settes opp i hjembyen i juni har han ubeskjedent kjempet seg til en plass i koret, i konkurranse med mange andre. På sensommeren er han en av fire som skal spille gitar og synge gamle The Kinks-låter. Hvor da? Hvorfor spørre? Fem forestillinger over to helger, i Østfoldbyen nærmest svenskegrensen. Og så er det Hæla i taket, selvfølgelig. Bandet over alle band. Der var det tre store jobber nå på våren, og så skal de vel ta noen jobber utover høsten. De må bare få seg noen nye noter først. Alt de hadde forsvant da bassisten fylte 60 år. De gikk vel på peisen sammen med papirdukene, foreslår vi. – Ja, kanskje det, sier Bamse og grøsser litt når han tenker på alt som er tapt. Men de er ved godt mot. Og dessuten har de øvd inn Sugar. Så den sitter. Og da snakker vi om den versjonen som Bamse liker best. Ja, og så skal det bli revy på landsmøtet til høsten. På jubileet til NTF. Og da er Bamse med på dét. Han var med på studentrevyen sist høst også. Må ikke glemme å nevne det. Da fikk Bamse akkompagnere egen tekst. Han og Kathrine hadde stor suksess med ’Trøbbel’. De øvde hver torsdag de, vet du. Etter Showbiz-øvingen.

Vi snakker ordentlig showbiz her, ikke sant? Da må man jo holde på med det, og ikke alt mulig annet.

Ellen BeateDyvi