Statements – Diagnostics and therapy in dental medicine today and in the future

Faglig inspirasjonJean-Francois Roulet / Heinrich F. Kappert, redaktører:

Enhver tannlege som ønsker faglig inspirasjon vil ha nytte av denne boken. Så er konklusjonen allerede på plass.

Boken er et resultat av innspill fra 30 internasjonale bidragsytere til en kongress i 2008, arrangert av Ivoclar Vivadent i Lichtenstein. Den er inndelt i tre deler der første del omhandler diagnostisering og forebygging med diskusjon av behandlingsalternativer. Restaurering og erstatning av tapte tenner belyses inngående med gode illustrasjoner. Stikkord er vevsbesparelse, og implantater er – av samme grunn – i fokus når tapte tenner skal erstattes. Andre del fokuserer på teknologi innen odontologien, og siste del tar oss med inn i krystallkulen med tanke på hva som befinner seg rundt neste sving i faget vårt.

Hvert kapittel følges av både historiske og oppdaterte referanser. Samtidig som verdien av anerkjent og ny terapi diskuteres, peker forfatterne hele tiden fremover og appellerer til leserens kritiske sans. Man skal være forholdsvis lei av hverdagen hvis man ikke lar seg inspirere av dette.

Blant kapitlene nevner jeg i fleng: «Kariesforebygging og karieskontroll, Adhesjon til emalje og dentin – søkelys på den nyeste teknologien og fremtiden, Anteriore restaureringer – direkte kompositter, fasetter eller kroner?, Posteriore komposittfyllinger – direkte eller indirekte teknikk?, Rotkanalterapi versus implantater, Den manglende tann – erstatning med tannstøttet eller implantatstøttet rekonstruksjon?, Hele proteser – museumsobjekter med en fremtid?, Usynlig regulering, Er komposittene utviklet så langt det er mulig? og Tannmedisinens fremtid».

Etter 26 år i bransjen kan man saktens trenge litt faglig inspirasjon, uten å søke seg til spesialistutdanning. Denne boken bringer faglig påfyll av forfattere som gir et reflektert og balansert bidrag, med bena plantet i både klinikk og vitenskap. Det er mye som ikke er vitenskapsbasert klasse 1 i vårt fag, men kritisk oppfølging av erfaringsbaserte teknikker skal ikke underskattes. Med bakgrunn i dagens «state-of-the-art» tar Statements opp viktige og hverdagsrelevante spørsmål på en måte som tiltaler denne leseren. Man finner stedvis påstander det er naturlig å sette spørsmålstegn ved, men de er få og forhindrer ikke mitt råd: Løp og kjøp!

Carl ChristianBlich 

London: Quintessence Publishing Co. Ltd.; 2009. 241 sider, 17 kapitler, 30 bidragsytere ISBN-13: 9781850971825