Esthetic clinical case studies – Dilemmas and solutions

Irfan Ahmad:

Boken presenterer 7 ulike kliniske kasus med estetiske problemstillinger, og den fungerer derfor mer som et lite oppslagsverk. Forfatteren sier selv at boken fokuserer mye på klinisk utførelse, og at dette skal baseres på vitenskap, mye erfaring og ikke minst en god porsjon selvkritikk. Det sies at det perfekte ikke er et mål, men at «perfeksjon er en reise» da det som regel vil være rom for ytterligere forbedringer.

Boken starter også med et meget kortfattet kapittel om «evidence-based» eller vitenskaplig basert behandlingsplanlegging. Det presiseres her at behandlingen må være en rimelig balansert vurdering av pasientens ønsker, det vitenskaplig prøvde, de kliniske muligheter og også klinikerens ferdigheter. Riktignok sies det at enhver behandlingsbeslutning eller behandlingsplan vil være unik og forfatteren viser for øvrig respekt for at det ikke er bare én eneste løsning. Noen av dette kapittelets fundamentale spørsmål om etikk, hva pasienten selv ønsker, hva er best for pasienten og hva har vi vitenskapelig belegg for, må derfor bringes med i de senere syv kapitler med presentasjon av syv ulike kasus.

Kapitlene med kasuspresentasjonene har alle den samme struktur, hvor det blant annet gis en fyldig pre- og postoperativ status med mange bilder og beskrivelse av hva som er gjort eller er hendt tidligere. Så presenteres i de fleste tilfeller de ulike behandlingsmulighetene en har samt en diskusjon over kliniske muligheter, pasientens ønsker og hva vi vet vitenskapelig om aktuelle metoder. Den valgte behandling (omforent) beskrives så, og kapitelet avrundes med en diskusjon og avsluttende kommentarer.

Avsnittene med pre- og postoperative beskrivelser er gode med mange fine fotos. Likeså er avsnittene med presentasjon av de ulike behandlingsplaner gode med illustrasjoner. Presentasjon av den aktuelle behandling er ikke spesielt detaljert. Dette detaljnivået er nok riktig tatt i betraktning at det er fokus på klinisk utførelse og ikke en lærebok i kliniske prosedyrer.

Avsnittene med diskusjon er nyttige da det her argumenteres for den valgte behandlingen fremfor mulige alternativer. Det henvises også her til mulige problemer som er oppstått ved den valgte behandlingen.

Alle kasus omhandler restaureringer i overkjevens fronttenner, fra det «enkle» kasus med et ett-tanns implantat til en mer komplekst sammensatt behandling. På sin plass retter forfatteren en stor takk til pasienter som har stilt seg til rådighet for blant annet billedmaterialet. Boken er lettlest, presis og innholdet raskt erfart.

MortenRykke 

London: Quintessence Publishing Co, Ltd, 2009. 128 sider, 411 illustrasjoner, 2 tabeller. ISBN 978-1-85097-172-6