Hiv-positives levekår er ikke blitt bedre, og tannlegene kritiseres fortsatt

Medisinene er blitt bedre, og helsen er blitt bedre. Hiv-positive lever lenge. Men livet med hiv er ikke blitt bedre av den grunn. Selv om det varierer nokså mye fra individ til individ.

Den 30. april la Fafo frem sluttrapporten fra levekårsundersøkelsen som ble gjennomført blant hivpositive i 2008. I rapporten har forskerne kartlagt hivpositives situasjon med hensyn til økonomi, arbeidsliv, familie, venner og fysisk og psykisk helse.

70 prosent av de spurte vurderer egen helse som god, og 80 prosent mener at medisinsk behandling bidrar til å bedre deres allmenntilstand. Samtidig viser funnene at det fortsatt er store utfordringer knyttet til åpenhet og stigmatisering.

Tannlegene blir igjen fremhevet som en gruppe helsepersonell som legger sten til byrden for de hivpositive. Undersøkelsen viser også at en tredjedel av de hivpositive ikke har fortalt tannlegen sin om diagnosen.

Under presentasjonen av rapporten lovet Helsedirektoratets assisterende divisjonsdirektør i divisjon for folkehelse og levekår, Kari Huseby, at direktoratet skal oppdra både tannleger og fastleger når det gjelder måten de møter hivpositive pasienter på.