NTFs Forum for tillitsvalgte: Leangkollen i Asker 17. – 18. april:

Obligatorisk etterutdanning og mer trygd

Først var det stor stemning for å innføre obligatorisk etterutdanning. Dernest ivret man for mer trygd til dem som trenger det mest. Men det var før Arbeiderpartiet avsluttet sitt landsmøte.

Ole Marker er utdanningssjef i Dansk Tandlægeforening. Han delte sine erfaringer med obligatorisk etterutdanning med de tillitsvalgte på forum.

Arbeiderpartiet avviklet sitt landsmøte samtidig med NTFs forum. Landsmøtet varte imidlertid noen dager lenger enn Forum for tillitsvalgte, og endte med et par vedtak om tannhelse, som umiddelbart satte de ferske interne politiske diskusjonene ved NTFs forum litt til side.

Den nye virkeligheten som NTF nå forholder seg til, er blant annet basert på Arbeiderpartiets to viktige nye poster i sitt stortingsvalgsprogram: «Arbeiderpartiet vil derfor at tannhelsefeltet skal bli en del av det offentlige ansvar på lik linje med det øvrige helsevesen.», og «At det settes tak for hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling, slik at alle får råd til å ivareta sin tannhelse på en god måte.»

NTF er etter dette i full sving med å klargjøre sine holdninger til hvordan man ønsker at et nytt finansieringssystem for tannhelsetjenesten skal se ut, med tanke på hva som er best for tannlegene. Jobben nå er å påvirke utformingen av det nye systemet, som etter all sannsynlighet vil komme i løpet av neste stortingsperiode. Det er satt ned arbeidsgrupper for henholdsvis privat og offentlig sektor, ettersom den nye politiske situasjonen vil kunne ha ulike konsekvenser for de to sektorene, og siden det også kan være interessemotsetninger mellom dem.

Dermed ble presidentens ord ved åpningen av møtet ikke gjort til skamme: Det er snart stortingsvalg – og ting skjer fort. Samtidig sa han at det er vanskelig å være operativ. Det siste gjelder kanskje ikke så mye nå lenger. Nå vet man i hvert fall mye mer om hva man skal forholde seg til.

Obligatorisk etterutdanning til høsten?

Av sakene som ble diskutert på Forum for tillitsvalgte 17. og 18. april var det obligatorisk etterutdanning som sto først på dagsordenen. Dette var også den saken der forsamlingen virket mest moden for å ta en avgjørelse. Kanskje det blir fattet vedtak ved høstens representantskap?

Dansk Tandlægeforening som innførte obligatorisk etterutdanning med virkning fra 1. januar i år, etter vedtak i 2007, stilte opp med sin utdanningssjef, Ole Marker. Han kunne fortelle at de i sin tid var inspirert av den norske debatten rundt temaet, og at det var den som førte til at de tok opp saken og fattet vedtak i Danmark.

Danskene har gjort det enkelt. De har lagt seg på en linje med 50 timers obligatorisk etterutdanning over en løpende toårsperiode. Det stilles ingen krav til innhold eller til hvem som står for undervisningen, eller hvor den foregår. Det kan være kurs som arrangeres innenlands eller utenlands, og det kan handle om alle deler av faget eller om praksisadministrasjon og ledelse. Eventuelt også andre ting tannlegen har behov for i sitt daglige virke. Hovedsaken er at tannlegene går på kurs. Og de registrerer det selv, på Internett. Sånn må det være, ellers blir det for komplisert. Nå er de også i gang med å diskutere hvorvidt det skal gis poengmessig uttelling for å lese fagartikler i Tandlægebladet.

Det er mye i den danske ordningen som minner om NTFs retningslinjer, som trådte i kraft i 2005. Retningslinjene anbefaler 150 timer etterutdanning over fem år, og medlemmene bes registrere sin etterutdanning på NTFs nettsider.

Forskjellen på Norge og Danmark er imidlertid at det i Norge foreløpig er en klar underrapportering av etterutdanningsvirksomhet, mens danskene i og med innføringen av obligatorisk ordning også følger opp med å registrere det de har av kurs.

Selv om det heter obligatorisk og at konsekvensen av ikke å oppfylle kravet kan være ekskludering fra foreningen, er det lagt lite vekt på å følge opp på sanksjonssiden i Danmark. Skjønt, medlemmene synes å være svært opptatt av å straffe sine ikke lovlydige kolleger, fortalte Marker, og la til at bøter ikke hadde vært oppe til diskusjon.

– Medlemmene er svært positive til den nye ordningen, og ser på det som et kvalitetsstempel at vi har innført obligatorisk etterutdanning.

Han fortalte også at det ikke hadde vært mye diskusjon rundt timetallet, 50, fordelt over to år.

– Vi kikket på de land som har innført obligatorisk etterutdanning for tannleger, og på andre akadmikerforeninger i Danmark, og så la vi oss omtrent midt i feltet.

På NTFs forum var det ingen som tok til orde for å gå imot et vedtak om obligatorisk etterutdanning. Men det er svært delte meninger om form og innhold, nivå og sanksjoner.

NTFs hovedstyre vil følge opp med en spørreundersøkelse til en stor del av medlemmene. Deretter kommer de med en høringssak til lokalforeningene. Målet er å fremme et vedtaksforslag overfor representantskapet i november.

Bindinger mot industrien – igjen?

Og kanskje kommer paragraf 13, 3. ledd opp igjen også. Den delen av etiske regler som lyder slik: «En tannlege må ikke overfor publikum drive produktreklame for medikamenter, produkter, forbruksvarer eller utstyr til bruk i tannlegevirksomhet. Faglig omtale av produkter og utstyr i artikler, foredrag og liknende i medier beregnet på allmennheten, anses som produktreklame. Produktreklame og omtaler overfor tannhelseteamet omfattes ikke av bestemmelsen. Omtale og salg som foregår innenfor egen tannlegevirksomhet, rettet mot egne pasienter, anses ikke som produktreklame.»

Leder av etisk råd, Rita Wilberg, brakte den med seg til forumet for å få den diskutert igjen, fordi debatten synes å fortsette etter at teksten ble vedtatt. Noen mener den sier for lite, og andre mener den sier for mye. Nå har den vært gjenstand for gruppearbeid ved Forum for tillitsvalgte, og så får vi se hva representantskapet eventuelt skal ta stilling til i november.

Tungt og rekruttere

Til slutt diskuterte de tillitsvalgte hvordan de skal skape interesse for tillitsvalgtarbeid. Det er mye som tyder på at dugnadsånden er i ferd med å dø ut her i landet, også blant tannleger. Det kan føre til endringer, som at noen må bli ansatt for å utføre det arbeidet som tidligere ble utført på frivillig basis, eller at tillitsvalgte i større grad må innvilges frynsegoder og rabatter.

Denne gangen møtte de imidlertid fulltallig opp. Vederlagsfritt.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi