§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål ­om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar ­opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne opp­ford­res til å komme med ­egne spørsmål som enten kan sendes til ­redak­sjo­nen ­eller direkte til Dag E. Reite.

Når kan jeg bruke timelønn?

Høsten 2008 etablerte jeg en ny tannlegepraksis og ansatte i den forbindelse også en tannhelsesekretær. Arbeidstiden hennes varierer foreløpig mye, og vi var enige om at det var greiest om hun fikk timelønn fremfor fast månedslønn det første året frem til arbeidsmengden har stabilisert seg. Etter råd fra NTFs sekretariat skrev vi en ansettelseskontrakt hvor det står at vi skal benytte den veiledende avtalen med unntak av bestemmelsen i § 9 hvor det står at deltidsansatte skal ha månedslønn. Dette fungerer bra til vanlig, men nå mener hun at hun taper i forhold til månedsavlønnede i og med at hun ikke kan skrive timer når praksisen er stengt på helligdager o.l. på dager hvor hun ellers ville ha arbeidet. Har jeg gjort noe galt her?

Svar: I forbindelse med fjorårets forhandlinger ble det som du sier avtalt å endre den veiledende avtalens § 9 slik at deltidsansatte, i likhet med heltidsansatte, skal ha månedslønn og ikke timelønn. Ekstrahjelper skal fortsatt ha timelønn. Det er viktig å merke seg at månedslønn så vel som timelønn er avlønningsformer, og sier ikke noe om verken stillingsstørrelse eller lønnsnivå. Timelønn kontra månedslønn vil altså i utgangspunktet være økonomisk nøytralt både for arbeidsgiver og arbeidstager, men månedslønn vil gi den ansatte større forutsigbarhet.

Alle som har et løpende arbeidsforhold skal ha lønn på såkalte røde dager, det vil si helligdager og andre offentlige fridager. Månedsavlønnede får jo eksempelvis ikke trekk i lønn for at de ikke stiller på arbeid 17. mai når den faller på en ukedag. Ansatte som av en eller annen grunn lønnes på timebasis (uten at de er ekstrahjelper), skal følgelig også ha lønn på offentlige fridager. Timelønn skal da regnes ut på følgende måte

Månedslønn: 157 (månedslønn = avtalt årslønn: 12). Dette gir den ansatte en statistisk utregnet «overbetaling» som kompenserer for manglende lønn for de arbeidsdagene som faller bort i løpet av året på grunn av offentlig fridager. Dersom du har regnet ut timelønnen på denne måten, får tannhelsesekretæren betalt for offentlige fridager slik som hun skal ha.

En ekstrahjelp kan defineres som en man spør fra gang til gang eller som har kortvarige vikariater, normalt under 3 uker sammenhengende.