Økonomisk stønad til selvstendig næringsdrivende tannleger ved sykdom og fødsel

Sek­re­ta­ria­tet mottar en del spørsmål som tyder på at ikke alle tannleger er klar over hvilke muligheter man som næringsdrivende har til å få økonomisk stønad ved sykdom og fødsel. Tannleger vil for det første ha rett til ytelser fra folketrygden. Artikkelen vil også belyse to ulike ordninger som NTF administrerer. Tannleger vil i tillegg kunne tegne andre forsikringer gjennom sitt forsikringsselskap som gir noe dekning ved driftsavbrudd. Tannleger som er ansatte, vil ha rettigheter som øvrige arbeidstakere og ­være sikret 100 % sykepenger fra 1. dag fra folketrygden.

1. Folketrygden

Sykepenger fra folketrygden

Selvstendig næringsdrivende har obligatorisk rett til sykepenger som svarer til 65 prosent av pensjonsgivende inntekt fra og med 17. sykedag. Som selvstendig næringsdrivende får du med andre ord ikke sykepenger fra folketrygden de førs­te 16 dagene du er arbeidsufør. Sykepengegrunnlaget er begrenset oppad til 6 ganger grunnbeløpet (G). Fra folketrygden vil du da kunne få 65 % av 6 G som tilsvarer ca. 273 000 NOK. Ved sykmelding i ett år, opphører retten til sykepenger. Tidsbegrensingen er den samme selv om du har vært delvis sykmeldt i hele perioden.

Sykepengegrunnlaget skal svare til den pensjonsgivende årsinntekten. Som hovedregel beregnes denne på grunnlag av gjennomsnittet av de pensjonspoengtallene som er fastsatt for de tre siste årene. En selvstendig næringsdrivende kan som regel ikke få sykepenger for tiden før han eller hun har søkt lege.

Egen sykdom

Som selvstendig næringsdrivende får du kun stønad knyttet til egen sykdom. Du vil da ikke få stønad ved fravær som skyldes barns sykdom – dette har du heller ikke mulighet til å tegne tilleggsforsikring mot.

Fødsel

Ved fødsel har du nå krav på 100 % av inntil 6 G, dette tilsvarer ca. 420 000 NOK.

Tilleggsforsikring i folketrygden

Dersom du øns­ker en bed­re sykepengedekning enn 65 % fra 17. dag, kan du tegne tilleggsforsikring etter følgende alternativer:

– 65 prosent av sykepengegrunn­laget fra førs­te sykedag (tilleggsavgift på 1,8 % av pensjonsgivende inntekt)

– 100 prosent av sykepengegrunnlaget fra 17. sykedag (tilleggsavgift på 2,5 % av pensjonsgivende inntekt)

– 100 prosent av sykepengegrunnlaget fra førs­te sykedag (Tilleggsavgift på 10,5 % av pensjonsgivende inntekt)

Bare ett av alternativene kan velges.

Den ­øvre grense for sykepengegrunnlaget er 6 G. Dette betyr at en heller ikke får dekning via forsikringen for det en har som inntekt ut over 6 G. Det er heller ikke mulig å forsikre seg for å få ytterligere inntektskompensasjon i foreldrepermisjon etter fødsel.

For ytterligere informasjon om folketrygdens ytelser til næringsdrivende henvises til www.nav.no

2. Tannlegenes Gjensidige Sykeavbruddskasse – et for­sikringsselskap

Tannlegenes Gjensidige Sykeavbrudds­kasse (Kassen) er etab­lert som et eget forsikringsselskap og er en videreføring av NTFs sykeavbruddskasse. Kassens formål er å gi tilbud om for­sik­ring for dekning av driftsutgifter ved sykdom til tannleger som er med­lem av NTF. Tannleger som er medlemmer av NTF kan her tegne for­sik­ring som vil gi utbetaling ved fullstendig fravær fra praksis på grunn av sykdom eller skade.

Tannlegen må vurdere hvor store utgifter man vil forsikre seg mot. Utbetalingene kan samlet ikke utgjøre mer enn 50 % av bruttoomsetning forrige år, med fratrekk av teknikerutgifter.

Hovedtrekk i forsikringsordningen

Hvem kan få ytelser fra Kassen?

Kun tannleger som er yng­re enn 40 år og med­lem av NTF kan tegne for­sik­ring og motta ytelser fra Kassen. Tannleger som har fylt 40 år, må søke­ om dispensasjon fra 40-årsregelen, og kan dersom særlige grunner foreligger, få tegne forsikring.

Det er et vilkår for å få tegne for­sik­ring at medlemmet kan avgi tilfredsstillende helseerklæring på eget skjema.

Sykdom eller skade

Kassen utbetaler stønad kun ved 100 % fravær som følge av arbeidsuførhet på grunn av sykdom eller skade. Det er ikke mulig å forsikre seg i Kassen for å få utgiftsgodtgjørelse ved fravær som følge av foreldrepermisjon etter fødsel.

Årspremie

Årspremie varie­rer etter hvilken klasse tannlegen velger å forsikre seg i. Det kan velges mel­lom 21 klasser med årspremie fra kroner 2 529 i klasse 1- til kroner 25 292 i klasse 21.

Dagpenger

Dagpenger varie­rer etter valgt klasse fra 843 kroner i klasse 1 – til 5 058 kroner i klasse 21.

Utbetaling

Utbetaling kan skje i inntil 250 sykedager (50 uker) fra fraværets begynnelse.

Utbetaling forutsetter at medlemmet selv dekker sine prak­sis­utgif­ter ved sykdom. Retten til bidrag faller bort fra det tids­punkt praksis overdras eller avvikles på annen måte, eller annen form for tilknytning til tannlegepraksis opphører

Karens­tid

Det utbetales ikke dagpenger de førs­te 14 dagene av sykefraværet.

Kontakt og med­lem­skap

NTF er agent for forsikringsselskapet og vil ta hånd om kontakten med medlemmer som ønsker å tegne forsikring. NTF tar også hånd om skadebehandlingen og vil ha kontakten med tannlegene når sykdommen inntreffer og tannlegen krever utbetalinger i henhold til forsikringen.

Ytterligere informasjon om Tann­legenes Gjensidige Sykeavbruddskasse finnes til­gjengelig på NTFs nettsider. Her finner du også de gjeldende forsik­ringsvilkår og skje­maer for innmelding og krav om utbetaling.

3. Sykehjelpsordningen for tannleger

Stønad ved sykdom/skade og ved svangerskap/nedkomst

Dette er en stønadsordning som administreres av NTF. Ordningen finan­sie­res med tilskudd fra folketrygden. Støtte fra ordningen forutsetter arbeidsuførhet på 50 % eller mer som følge av sykdom eller skade. Ordningen yter også stønad ved fødsel.

Hovedtrekk i sykehjelpsordningen

Hvem kan få ytelser fra sykehjelpsordningen?

Alle tannleger som ut­øver tannlegeyrket her i landet, kan motta ytelser fra sykehjelpsordningen. Det er med andre ord ikke påkrevd med medlemskap i NTF.

Sykdom, skade eller nedkomst

Ordningen utbetaler stønad ved fravær fra egen praksis ved arbeidsuførhet på 50 % eller mer.

Det utbetales også stønad i 25 dager til tannlege som er fraværende fra egen praksis som følge av nedkomst. Dette gjelder ­både mor og far.

Årspremie

Det er in­gen årspremie for ytelser fra sykehjelpsordningen da denne finan­sie­res ved tilskudd fra folketrygden.

Dagpenger

Gjennom ordningen ytes 1/50 G (ca. 1 400 NOK) ved 100 % sykefravær og 1/100 G (ca. 700 NOK) ved 50 % sykefravær.

Utbetaling

Sykehjelp etter denne ordningen ytes fra 15. fraværsdag og i inntil 250 dager for samme sykdom.

Karens­tid

Det utbetales ikke dagpenger de førs­te 14 dagene av sykefraværet.

Kontakt

Ytterligere informasjon om Sykehjelpsordningen for tannleger finnes på NTFs nettsider. Her finner du de gjeldende vedtekter og skje­maer for krav om utbetaling.

Opp­lys­nin­ger kan også fås ved ­henvendelse til NTFs sekretariat, tlf. 22 54 74 00, telefaks 22 55 11 09, e-post: tannlegeforeningen@tann­legeforeningen.no.

Dag KiellandNilsen 

advokatfullmektig NTF