Røykeavvenning og be­hand­ling av periodontitt

Takk til Ola Haugejorden og til Tidendes redaktør for gode og informative innlegg i Tidende nr. 5, med utgangspunkt i redaktørens leder «Det er ikke kult å røyke» i Tidende nr. 3, 2009. Jeg tillater meg å gjenta Haugejordens viktige poeng som også kan leses i klartekst i Rapport fra Kunnskapssenteret «Effekt av røy­king på utfallet av periodontittbehandling» (Rapport fra Kunnskapssenteret nr. 29 – 2008): Når lommedybde og festetap målt med lommedybdemåler benyttes som utfallsmål er det bed­re behandlingsresultat hos ikke-røykere sammenlignet med røykere. Det er ikke mulig å påvise forskjell i behandlingseffekt mel­lom pasienter som har sluttet å røy­ke og pasienter som aldri har røykt.

Dette medfører at røykeavvenning ikke er en mulighet, men en nødvendighet i kunnskapsbasert klinisk periodonti. Og dette gjelder faktisk for alle som behandler pasienter med peri­odontitt for trygdens regning. I Helse- og omsorgsdepartementets takstdokument for 2009 står det under takst 501 (Behandling av marginal periodontitt), at ved bruk av taksten skal inngå eventuelle til­tak for røykeavvenning når dette utføres i forbindelse med subgingival depurasjon. Vi ikke bare kan, men vi skal! Og dette er ikke en ny formulering i årets takstdokument.

Det er derfor med litt und­ring jeg leser Helsedirektoratets kommentar i Tidende nr. 5. 2009, hvor det uttrykkes hva tannleger kan eller ikke kan gjøre i forbindelse med røykeavvenning. I Helsedirektoratets eget dokument fra 2004 «Røykeavvenning i primærhelsetjenesten» som gir ret­nings­linjer for primærhelsetjenestens arbeid med røykeavvenning, uttrykkes det at minimal in­ter­ven­sjon bør gjennomføres ved alle egnede konsultasjoner. Helsemyndighetene kunne etter min mening vært klarere med hensyn til hva som forventes og forlanges av tannhelsepersonellet, som inngår i mål­gruppen til de nevnte retningslinjer.

Mitt håp er at vi kan få dokumentasjon på omfanget og nytten av røykeavvenningsarbeidet som utføres av tannpleiere, tannleger og periodontister over hele kongeriket. Den jobben må vi selv ta tak i.

MortenKlepp 

spesialist i periodonti

Adresse: Tannlegesenteret Solakrossen 14, 5050 Sola

Red.anm.: En oppsummering av Kunnskapsenterets rapport nr. 29-2008 er trykket på side 364–66.