Sundhedspris til redaktør

Den danske Tandlægeforenings Sundhedspris 2009 gikk til Tandlægebladets redaktør, lektor, dr. og lic.odont, Niels-Erik Fiehn. Prisen ble delt ut under åpningen av danskenes landsmøte, Årskursus, i København i mars.

Fiehn fikk prisen fordi han i 2008 fikk ideen å koble en tannhelseundersøkelse på den landsdekkende danske undersøkelsen for kost, røyking, alkohol og mosjon (KRAM-undersøkelsen). På initiativ fra Fiehn er det derfor samlet inn data om voksenbefolkningens tenner og munnhule.

Sundhedsprisen deles ut hvert år, og går til en person eller gruppe som har ytt en særlig innsats for å styrke tannhelsen. I begrunnelsen for å gi prisen til Niels-Erik Fiehn, heter det at datamaterialet som er samlet inn, vil kunne bidra til planleggingen av voksentannpleien, fordi man nå vet mer om hvilke behandlingsbehov som vil komme. Koblingen av tannhelsedata til KRAM-undersøgelsen vil dessuten kunne styrke forståelsen for sammenhengen mellom folks livsstil og sykdommer både i munnhulen og andre steder i kroppen.

Nils-Erik Fiehn er lektor ved Tandlægeskolen i København. Ved siden av forskning og undervisning har Fiehn vært med på å revidere tannlegeutdanningen flere ganger. Han har også vært med på å utvikle helt nye helseutdanninger, blant annet masterstudiet i public health. Nils-Erik Fiehn har også både prodekan og instituttleder. I dag er han ansvarlig redaktør av Tandlægebladet ved siden av sitt daglige virke som lektor ved Tandlægehøyskolen i København.