Røykeavvenning:

Helsedirektoratet kommenterer

«Det er ikke kult å røyke» – NTFs Tidende nr. 3, 2009

Til Gudrun Sangnes.

Det er fra vårt synspunkt veldig gledelig at Tannlegetidende tar opp tobakksbruk i sin leder i nummer 3, 2009. Som det fremgår av lederen, har Helsedirektoratet og Tannlegeforeningen et godt sam­arbeid om denne problematikken.

Tannhelsepersonell har en viktig rolle i det fore­byg­gende arbeidet, også in­nen­for tobakksområdet. Parolen «Ja, vi skal bry oss» gjelder i høyeste grad enda. Arbeidsmåten Haugejorden skisserer er således helt forbilledlig.

Vi er enige med Haugejorden i at formuleringen «Tannhelsepersonell kan ikke drive røykeavvenning» er litt uheldig. Trolig har du tenkt på rekvirering av reseptpliktige legemidler til røykeavvenning, men røykeavvenning er så mye mer enn det. Røykeavvenning består skjematisk av to ulike komponenter: Veiledning (samtaler) og mulig understøttelse av medisiner. Det finnes i Nor­ge flere typer medisiner til røykeavvenning både med og uten reseptplikt. Zyban og Champix er reseptpliktige, mens nikotinerstatningspreparatene Nicotinell og Nicorett er reseptfrie. Fag­lige ret­nings­linjer for røykeavvenning, ­både nors­ke og internasjonale, anbefaler bruk av legemidler ved røykeslutt. Statens legemiddelverk klassifiserer nikotin­erstatning som førstelinjevalg, og effekten av de ulike medikamentene når det gjelder hvor mange som klarer å slutte er omtrent lik.

For tannhelsepersonell er det vel såkalt «minimal intervensjon» (kort motiverende samtale) som er mest aktuelt å gjøre (Se plakaten fra 2007). Så gjelder det å følge opp dem som øns­ker hjelp til å slutte på en god måte. Her kan man jo enten gjøre jobben selv (som Haugejorden), eller henvise videre for eksempel til Røyketelefonen 800 400 85 eller til fastlegen. Dette må kunne klassifiseres som røyke­avvenningsarbeid.

Hva er det tannlegene ikke kan? Tannleger kan ikke forskrive reseptpliktige legemidler som går utenfor de­res rekvireringsrett. Rekvireringsretten til pa­sient (altså i de tilfelle pasienten får en resept med seg hjem til egenhåndtering) gjelder kun der legemiddelet er nødvendig i forbindelse med tannbehandling og forebygging og be­hand­ling av sykdom i munnhule eller tilgrensende vev, jf. § 2 – 2, 3. ledd i forskrift om rekvirering og utlevering av legemidler fra apotek (av 1998 – 04 – 27 nr. 455). Reseptpliktige legemidler til røykeavvenning, som Zyban og Champix, er legemidler som Direktoratet vurderer ligger utenfor rekvireringsretten. Direktoratet viser også til brev datert 23. april 2008 fra Direktoratet til Legemiddelverket, vår ref. 08/5503.

Tannlegene kan imidlertid anbefale pasienter som vil slutte å røyke, de reseptfrie legemidlene (nikotinerstatning). De kan også be pa­sien­tene kontakte legen sin for å få en vurdering av de reseptpliktige. Og aller viktigst; bare ved å ta opp bruk av tobakk med sine pasienter kan tannleger hjelpe mange til bed­re helse.

Vennlig hilsen

Marit Johanne RindahlEndresen 
e.f.

avdelingsdirektør

Christina MøllebroWisth 

rådgiver