Dental ceramics – essential aspects for clinical practice

C. Hämmerle, I. Sailer, A. Thoma, G. Hälg, A. Suter and C. Ramel: .

Dental ceramics – essential aspects for clinical practice» er en lærebok med stort innslag av kliniske prosedyrer skrevet på et lettlest og tydelig engelsk (oversatt fra tysk). Boken henvender seg til allmenntannleger og studenter med interesse for protetikk og/eller estetisk tannbehandling.

Boken er grundig og systematisk med gode og beskrivende illustrasjoner i form av både tegninger og foto av meget god kvalitet. Alle figurene er godt forklart i figurtekstene slik at prosedyrene enkelt kan følges også uten å lese hovedteksten. Kapitlene tar for seg alle aspekter som er aktuelle for dentale keramer fra materialsammensetning, fremstillingsprosedyrer ulike restaureringstyper, betydningen av farge og form, samt sementering. Momentlister med fordeler og ulemper ved de ulike materialer og metoder, er beskrevet. I tillegg er alternative behandlingsmetoder eller materialer skissert. Bleking, fargeuttak og prosedyrer hos tanntekniker er beskrevet i egne kapitler med gode illustrasjoner. Hvert kapittel har en aktuell og relativt oppdatert referanseliste. Produkter navngis som eksempler på materialvalg, men ofte bare ett produkt i hver kategori selv om det finnes flere likeverdige produkter tilgjengelig. Det mangler litt av nyere kunnskap om høystyrkekeramer, CAD/CAM, og helkeramiske broer, slik at disse temaene blir noe unyansert og overfladisk belyst i boken.

Boken bærer litt preg av å være skrevet av flere forfattere. Terminologien og anbefalt prosedyre varierer en del i de ulike kapitlene, slik at det kan skape noe forvirring om materialer og prosedyrer. Eksempelvis benyttes både «zirconium dioxide» og «zirconia» om hverandre, og generiske navn og produktnavn brukes litt ulikt gjennom boken. I tillegg anbefales det i et kapittel som omtaler adhesiv sementering absolutt fuktighetskontroll med isoleringsduk, mens kapittelet om sementering ikke nevner fuktighetskontroll, og viser bilder av adhesiv sementering uten isoleringsduk.

Boken gir en grundig oversikt over aktuelle keramiske materialer og de ulike behandlingsprosedyrene for disse materialene. Den kan anbefales både som lærebok for dem som vil vite mer om dentale keramer og som oppslagsverk for den som vil ha tips og råd om ulike kliniske prosedyrer. Man må imidlertid huske på at det pågår en rask utvikling innen dette feltet, slik at man sørger for å holde seg oppdatert videre også

MaritØilo 

Quintessence Books, Quintessence Publishing Co. Inc; 2008. 127 sider, ca. 170 figurer. ISBN-13: 978-1850971818.