Undersøker om barn er kvikksølvskadet

Tannhelsepersonell kan ha født flere barn med skader enn kontrollgruppen, viser delrapporten fra St. Olavs Hospital som ble offentliggjort i 2007, og som nå publiseres i internasjonale tidsskrifter. Samtidig forbereder forskningsgruppens leder Bjørn Hilt en ny fase av studien som skal se nærmere på sammenhengen mellom misdannelser blant barn av tannhelsepersonell og kvikksølveksponering.

– Ut fra de allerede gjennomførte undersøkelsene kan vi ikke trekke noen klare konklusjoner. Vi synes imidlertid at funnene er såpass alvorlige at vi vil se nærmere på resultatene, sier Hilt.

Det kan være flere misdannelser blant barn av tannhelsepersonell på grunn av kvikksølveksponering, men det kan også være andre faktorer som spiller inn, sier Hilt.

Ifølge Hilt vil eventuelle misdannelser som følge av ytre påvirkning, som regel ha skjedd tidlig i fosterstadiet. Tidligere forskning har ikke vist noen sterk sammenheng mellom eksponering for metallisk kvikksølv og misdannelser.

Hilt er i ferd med å innhente de nødvendige konsesjoner for å kunne sammenholde opplysninger fra medlemslistene til blant andre NTF, Tannhelsesekretærenes forbund og Fagforbundet med data fra medisinsk fødselsregister. Hilt sier han er glad for at det er strenge regler for hva som kan innhentes og sammenholdes av data, og mener at de nødvendige konsesjonene vil være på plass i løpet av februar.

Han understreker at ingen personer vil kunne identifiseres når resultatene publiseres i løpet av inneværende år. Den forestående undersøkelsen vil omfatte tannhelsepersonell fra hele landet, i motsetning til de foregående studiene som har vært konsentrert om Midt-Norge. De kvinnene som svarte i den foregående undersøkelsen vil i brevs form bli spurt om tillatelse til at svarene deres fra forrige omgang sammenholdes med funnene som gjøres i denne omgang. Utover det, forutsetter ikke den forestående undersøkelsen noen deltakelse fra tannhelsepersonells side.