Helsedirektoratet overtar ansvaret for helserefusjoner

Fra og med 1. januar 2009 er forvaltningsansvaret for helserefusjoner fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (NAV) flyttet til Helsedirektoratet. Målet er bedre og mer effektive tjenester for brukerne.

NAV Helsetjenesteforvaltning har med dette skiftet navn til Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) og organiseres nå som en ytre etat under Helsedirektoratet. Postadresser og telefonnumre er de samme som før, men e-postadressene endres. HELFO vil i løpet av 2009 etablere sin egen nettside www.helfo.no Foreløpig vil informasjon om helserefusjon ligge på nav.no.

NAV vil også inntil videre utføre flere tjenester på vegne av Helsedirektoratet. Brukerne skal fortsatt henvende seg til NAV lokalt for egenandeler, frikort og pasienttransport. Andre henvendelser om refusjon av utgifter til helsetjenester, inkludert legemidler, skal rettes til HELFO.

En ny organisering av helserefusjonsområdet har også som mål å styrke både helseforvaltningen og arbeids- og velferdsforvaltningen.

– Helsedirektoratet får med dette et mer helhetlig ansvar for finansieringsordningene i helsetjenesten. Det gir oss et godt utgangspunkt for å se finansieringssystemene i sammenheng, forbedre tjenestene og styrke kontroll- og styringssystemene, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør i Helsedirektoratet.

NAV kan konsentrere innsatsen mot å få flere i arbeid og aktivitet.

– Dette er et viktig skritt for å gi bedre service til både NAVs brukere og brukere av helsetjenester, sier Tor Saglie, direktør i Arbeids- og velferdsdirektoratet. Les mer på www.nav.no