§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Spørsmål

Jeg er selvstendig næringsdrivende uten ansatte og har ennå ikke inngått noen avtale om pensjonssparing for meg selv. Jeg mener å ha hørt at det er mulig å få gjort dette slik at jeg får pensjonsparing og fradrag i næringsinntekten også for inntektsåret 2008?

Svar: Ja det er riktig. Lov om innskuddpensjon § 2-3 annet ledd og skatteloven § 6-46 tredje ledd åpner for dette. Fristen for innbetaling til en slik ordning er 31. mars året etter inntektsåret.

Innskuddet vil være fradragsberettiget i brutto næringsinntekt og på den måten redusere skatten. Sparingen kan utgjøre inntil 4% av beregnet personinntekt mellom 1G og 12G.

For selvstendig næringsdrivende er dette en gunstig mulighet til egen pensjonssparing.

Ved personinntekt på rundt 750 000 vil maksimalt sparebeløp være rundt 27 000 kroner, med ca 48 % skatt vil dette gi en spart skatt på rundt 13 000. Staten bidrar da med nesten halvparten av pensjonsparingen!

Ordningen gjelder også fradrag for noen typer av risikodekninger. Det vil for eksempel gis fradrag for premie til uførepensjon, etterlattepensjon og premie for innskuddsfritak ved uførhet. Fradragsretten omfatter kun risikoforsikringer som er knyttet til selve pensjonsspareordningen.

Utbetaling etter slik pensjonsparing beskattes som pensjonsinntekt.