Nytt på nytt

Med denne utgaven av Tidende kommer på nytt «det gule heftet» – «Folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling», med regler og takster som gjelder fra 1. januar. Tradisjonen tro kom utkastet til de reviderte reglene på høring, med kort frist, rett før jul. Årsaken til en slik hastebehandling er at økonomien er knyttet til vedtatt statsbudsjett.

Den nye ordningen med direkte oppgjør for tannlegene har, som nevnt i fjorårets siste leder, i hovedsak fungert bra. NTF er også positiv til de endringer som ble foreslått fra i år. I foreningens høringssvar heter det blant annet i konklusjonen: «Tannlegeforeningen finner at de foreslåtte endringene er et godt supplement til eksisterende regelverk og fanger opp grupper som utilsiktet er blitt skjevfordelt etter forrige gjennomgripende endring av lovverket». Tre av de punktene som NTF fremhevet spesielt, er opprettelse av en takst for dekkprotese inkludert stønad til tannteknisk arbeid ved avansert avtakbar protetikk, en takst for periodontal kirurgi i tilegg til grunntaksten for periodontibehandling samt stønad til kjeveortopediske løsninger ved behandling av skader og agenesier. Videre ble det ansett som positivt at det er en enkelt refusjonstakst for kirurgisk innsetting av implantater der takstnivået vil ha stor betydning for dem som trenger det mest.

Rent praktisk er det ingen endringer av arbeidsgang og rutiner: Nav Helsetjenesteforvaltning er administrativt flyttet til Helsedirektoratet under navnet Helfo, men oppgjørsenhetene ligger fortsatt under Nav.

Av de spørsmål og kommentarer sekretariatet mottar, ser det ut til at mange pasienter har problemer med å forstå forskjellen på honorartakst, refusjonstakst, egenandel og mellomlegg. For å unngå unødige misforståelser er det derfor viktig at tannlegen, før behandlingen starter, informerer om hvor mye som refunderes og hva pasienten faktisk skal betale totalt. For å rydde opp i begrepsforvirringen har Nav innført begrepet «egenbetaling». Det omfatter summen av trygdens egenandel og mellomlegget mellom trygdens takst og tannlegens honorar. Dette kan kanskje være avklarende? En pedagogisk utfordring for tannlegen er det nok likevel.

Det siste nye som tannleger nå må forholde seg til, er at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) fra 1. januar også skal omfatte privat tannlegepraksis. Denne ordningen erstatter den individuelle ansvarsforsikringen og er omtalt i de to siste numrene av Tidende (nr. 14 og 15) og på NTFs nettsted. Informasjon om hvordan tannlegene rent praktisk skal forholde seg til NPE vil publiseres både i Tidende og på nettstedet. Og i redaksjonen tar vi gjerne imot kommentarer og debattinnlegg om både disse ordningene og andre aktuelle temaer.

GudrunSangnes