Landsmøte, jubileum og politiske realiteter

Det har ikke vært vanlig å kommentere landsmøtene i denne spalten. De har fått fyldig dekning på de redaksjonelle sidene. Etter årets landsmøte med markeringen av 125-årsjubileet har det nærmest vært en euforisk stemning. Det var arbeidet i lang tid med arrangementene. Til tider var det vanskelige valg å ta, og beslutningene måtte gjøres lang tid i forveien. Det var bevisste valg som lå bak vår jubileumsfeiring. Målet var å få til en markering tilpasset den tiden vi lever i. Det skulle være mulig både for medlemmer og andre i tannhelseteamet å få med seg gode minner hjem etter festlighetene. Jeg tror vi lyktes med dette. Det ble noen flotte dager, også for alle dem som slet hardt for å komme i havn med selve arrangementet. Takk til alle som bidro!

En jubileumsfeiring er bra for foreningen. Den gir anledning til å feire og bli feiret sammen med samarbeidspartnere. Tannlegeforeningen høstet anerkjennelse for det arbeidet vi har gjort – ikke minst disse siste tjuefem årene. Vi savnet pressedekning fra jubileet. Og det manglet ikke på at vi gjorde forsøk. Men statsbudsjett og regjeringsdannelse var mer interessant, og dermed så vi ikke noe til mediene denne gangen heller. De vil som kjent ha konflikter og helst blod for å skrive om oss.

Karamellen er snart sugd opp, og nå er det på tide å skue fremover. Regjeringserklæringen – Soria Moria II – er i utgangspunktet ikke særlig forpliktende i sin ordlyd når det gjelder tannhelse. Men det står mer om en leser alt i sammenheng, og Tannlegeforeningen vil fortsatt være på banen når det gjelder arbeidet med ny tannhelsetjenestelov og mer offentlig finansiering av tannhelsetjenester. Hittil har det vært lite intern støy om hvordan framtidens tannhelsetjenester bør være. Det er endog liten differens mellom privat og offentlig sektor så langt. Det er viktig at vi i størst mulig grad greier å stå samlet. En samlet bransje betyr mye når vi skal gå høringsrunder om forslag til ny lov. Vanligvis er høringsfristen på tre måneder, og det gir oss anledning til å få saken ut til lokalforeningene. Når det blir er imidlertid usikkert, men etter det jeg har forstått er ambisjonene å ha forslag til lovtekst klar i løpet av neste år.

Statsbudsjettet ga ikke de store overraskelser, og det var kanskje heller ikke å vente. Vi har en tannhelsetjeneste som fungerer svært godt for de aller fleste, og da er det bra at man bruker den tiden som må til for å finne løsninger for framtiden. NTF vil gjerne bistå ved utarbeidelsen av ulike finansieringsmodeller og tiltak for å beskytte mot særlig høye kostnader. Før vi gjør det skal vi ha en grundig og forhåpentlig god diskusjon på vårt representantskapsmøte. Det er der den endelige politikken legges.

Det er samme forum som skal behandle både arbeidsprogram og ikke minst prinsippet om obligatorisk etterutdanning. Før en slik ordning kan iverksettes, må vi imidlertid se nøye på både selve etterutdanningstilbudet, registreringsordningen og eventuelle sanksjoner. Derfor ønsker jeg å berolige alle som bekymrer seg, med at vi vil bruke den tiden som er nødvendig på disse utredningene. Det bør være mulig å komme til mål på to år, men også her er det representantskapet som bestemmer.

GunnarLyngstad