Økonomi og Helse. Perspektiver på styring

Inger Johanne Pettersen, Jon Magnussen, Kari Nyland og Trond Bjørnenak:

Denne boken gir en bred gjennomgang av sentrale problemstillinger knyttet til helseøkonomi, godt ivaretatt av fire forfattere med bred økonomisk bakgrunn. Helsetjenester utgjør en stor andel av offentlige utgifter i Norge. I 2007 gikk nesten hver femte offentlige krone til helsetjenester, det er derfor viktig at det er stor forståelse for de teoretiske modellene som legges til grunn når helsepolitikk utformes. Denne boken presenterer ulike perspektiver på styring, mest rettet mot spesialisthelsetjenesten. Sentrale spørsmål rundt organisering og drift av helseinstitusjoner, finansiering av sykehussektoren og evaluering av helsetjenester blir diskutert. Overføringsverdien til finansiering av tannhelsetjenester er relevant selv om ikke tannhelsesektoren er spesifikt omtalt.

Boken gir en fin historisk gjennomgang av utviklingstrekk de siste årene i forhold til teoretiske betraktninger og organisasjonsformer. Dette gir økt forståelse for helseforetaksreformen i 2002 og underbygger endringene som har medført at sykehusene ikke lenger er forvaltningsorgan, men helseforetak som er markedsorientert. I diskusjonene blir både samfunnsøkonomiske og bedriftsøkonomiske teorier inkludert.

Det kreves ikke nødvendige forkunnskaper når en skal lese denne boken. Boken er delt i to hoveddeler hvor del én presenterer noen sentrale samfunnsøkonomiske begreper og sammenhenger. Denne delen gir en populærvitenskapelig fremstilling av finansieringsformer, effektivitet og produktivitet. Det er hele veien brukt lett forståelige eksempler som gjør stoffet lettere tilgjengelig. Mange interessante faktaopplysninger er presentert i tabellform.

I del to blir bedriftsøkonomiske perspektiver diskutert og sentrale begreper her er ulike styringsformer. Denne delen går litt dypere teoretisk, men med gode eksempler og fine tabeller blir stoffet lettere tilgjengelig for dem som ikke har noen spesiell økonomisk bakgrunn.

Målgruppen for boken er i prinsippet alle som arbeider i helsesektoren, som er interessert i styringsutfordringer, eller som er ledere i helsevesenet. Sett i lys av den pågående debatt om alternative organiseringer og finansieringer av tannhelsetjenesten gir boken en lettfattelig og god forståelse som danner et godt teoretisk grunnlag med stor nytteverdi.

ØyvindAsmyhr 

Oslo: Cappelen Akademisk Forlag, Cappelen Damm AS; 2008. ISBN 978-82-02-26332-4.