Forsøksordning med utvidet tannhelsetilbud (FUTT) opphører

FUTT-prosjektet, som har gitt utvidet tannhelsetilbud for bestemte målgrupper ble gjennomført i Vest-Agder, Hedmark og Nord-Trøndelag. Selve prosjektperioden var i 2002 og 2003. De tre fylkeskommunene har i årene etterpå fått statlige midler til å videreføre tilbudet.

I Nord-Trøndelag har tilbudet vært begrenset til de fire kommunene Stjørdal, Frosta, Inderøy og Fosnes. Målgruppene har vært personer med kommunale hjemmetjenester (ikke hjemmesykepleie), personer med pleiebehov som ivaretas av pårørende og personer innen psykisk helsevern.

Nord-Trøndelag fylkeskommune har i de siste årene fått cirka en million kroner for å opprettholde FUTT-tilbudet, men for 2009 har de fått tilsagn om kun 300 000 kroner. Noe som nylig er blitt meddelt fra Helsedirektoratet. På fylkeskommunens nettsted heter det videre at de bevilgede midlene og vel så det for lengst er brukt opp, og at de derfor ser seg nødt til å stoppe tilbudet med umiddelbar virkning.

Det betyr at fylkeskommunen ikke lenger kan dekke utgiftene til tannbehandling for personer i FUTT-målgruppene. Dette gjelder også pasienter som er under behandling.

Fylkeskommunen sier at den sterkt beklager den situasjonen som har oppstått, som gjør at man uten forvarsel må frata pasienter et tilbud de har vært forespeilet.