Kunsten at angøra vid en pasient

Det gjelder å ta bilde i rette øyeblikk. Foto: Rolv Præsteng.

NTFs kursnemd har i år arrangert kurs i Marokko.

Kunne nu dette være nødvendig? Efter å ha deltatt på kurset blir svaret ja. Slik sett var det jo rent ut sagt bra at været var som en middels nordnorsk sommer; ute var det tildels lett hustrig, og badestranden lå der så ensom.

36 timers kurs er ingen spøk for grånede kolleger som undertegnede, men våre to svenske kursgivere var ingen nybegynnere i gamet. Her var det ordning och reda.

Folktannvårdens nye hygieneregime tar hensyn til virkeligheten slik den nu fortoner seg med allehånde problemstillinger i en verden med korte avstander fra Mexico til egen praksis. Samspillet mellom oralkirurgens hverdag og hygienetannlegens ideelle fordringer der fremme på podiet medførte mange meningsytringer fra kursdeltagerne. Slik kan det gjøres.

Med det farverike bakteppet som Marrokko dannet ble det samtidig en fruktbar diskusjon også hvordan vi som praktiserende tannleger agerer når vi møter andre kulturer i egen praksis. Ulike erfaringer kunne bringes til torgs – og kanskje slapp en og annen ny synsvinkel til.

Det sies at det svenskene gjør i dag gjør vi i morgen. Ikke minst i denne sammenhang ble kurset nyttig for undertegnede. Vel hjemme ble praksisens regime tatt i øyesyn, og kanskje var ikke alt like vakkert som da man forlot? Husblind blir vi alle.

Det var synd ikke flere kolleger fant veien til Essaouira. Noen av deltakerne var unektelig kjente fjes fra tidligere utenlandskurs, men flere burde prøve dette tilbudet; vel gjennomarbeidede kurs på nye destinasjoner hvert år. Siden kursene er lagt til steder med muligheter for billig flyreise bør ikke kostnadene oppleves som uoverstigelige. Det er vel tross alt fravær fra praksis som koster mest for den private, og her kan flere fluer taes i en smell. At så få offentlige ansatte finner dette attraktivt er ugunstig; mange fylker opererer med egne kursbudsjett. Dette er en god sak.

Tannlegeforeningen hadde engasjert en svenske som konsulent. Fortsett med det. Li Axare kan dette, og sørget for at det ble plass til en høydare for oss alle! Skal slike kurs ha sin berettigelse må flere på banen. Løp og kjøp ved neste korsvei.

RolvPræsteng