Fluor – korreksjon

Dessverre var det en feil i mitt innlegg i Tidende nr. 4 i år med tittelen «Åpen fluorinformasjon mangler».

Fluortabletter, Flux, ble på 90-tallet avskaffet i Danmark, mens svenskene fraråder slik medisin før syvårsalderen på grunn av risiko for flekkemalje. Den norske Felleskatalogen fraråder bruk av Flux bare når fluorinnholdet i drikkevannet er over 0,75 ppm (= milliondeler). Dette siste gjelder trolig høyst én prosent av oss nordmenn, og er dessuten noe underlig, fordi vi ikke bør sammenligne fluorrikt naturvann og ditto fluorfattig pluss bruk av Flux.

De norske vannundersøkelsene i 1975 påviste fra fire til 25 ganger så mye av alle sporstoffer i borevann fra Skansen, Gjøvik, som i Maridalsvannet i Oslo.

Måtte alle som er for eller imot bruk av Flux samarbeide om innføring av offentlige dypborebrønner, helst minst 100 meter dype, som drikkkevannskilde og til mat. Slikt vann bedrer tannhelse og helse også, på grunn av bedre smak og dermed høyere forbruk. Men det kan passe dårlig til vaskemaskiner, med risiko for kalkavleiringer.

Offentlige dypborebrønner er billig helseinvestering. Vannhenting til fots eller per sykkel har folk flest bare godt av.

HelgeMyhre