Første nordiske konferanse om omsorgssvikt

Den 7. og 8. mai var Norge vertskap for den første nordiske konferansen om tannhelsetjenestens rolle ved omsorgssvikt og overgrep mot barn. Konferansen ble arrangert av Norsk forening for pedodonti i samarbeid med TAKO-senteret. Konferansen samlet 160 deltakere fra hele Norden.

«Hvorfor spør vi ikke?» var det gjennomgående temaet.

Professor Richard Welbury fra Glasgow startet med å fortelle om erfaringene fra Skottland. Der har de i flere år arbeidet med å spre kunnskap til tannhelsepersonell om temaet. Det er opprettet en egen nettside med navnet «Child protection and the dental team». Denne siden kan oversettes til norsk, og det vil søkes om midler for å få utført dette. Det er også utgitt en veileder med samme navn. Denne kan lastes ned fritt fra www.cpdt.org.uk/

Barneombudene fra de fem nordiske landene gjennomførte sitt årlige Barneombudsmøte i forbindelse med konferansen. De hadde også tatt opp temaet med tannhelsetjenestens mulighet til å oppdage overgrep. I den anledning ble det forfattet en felles uttalelse hvor de nordiske barneombudene oppfordrer myndighetene i sine respektive land om å øke tannhelsetjenestens kompetanse på feltet. Brevet kan i sin helhet leses på hjemmesiden til Norsk forening for pedodonti www.nfpedodonti.no Presentasjonene fra konferansen finnes samme sted.

Tanken for fremtiden er å få en oppfølger av konferansen om to år. Danmark er utfordret til å ta jobben.

TAKO-senterets leder, Kari Storhaug og det norske barneombudet Reidar Hjermann.