§§§Spør advokaten

NTFs advokater får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Dag E. Reite.

Kan huseier kreve moms på husleie?

Jeg skal starte praksis i et nytt bygg her i byen, og nå sier utleier at han vil beregne merverdiavgift på leien og at avgiften vil inngå i det jeg må betale. Jeg betaler ikke moms der jeg leier nå. Kan utleier beregne moms på utleien?

Svar: Dette er et godt spørsmål, og det er mange som lurer på det samme. Jeg skal forsøke å svare ganske kort uten å vise til alle paragrafene. I utgangspunktet fastsetter merverdiavgiftsloven at utleie av fast eiendom er unntatt fra merverdiavgiftsplikt. Loven åpner imidlertid for at utleiere av fast eiendom kan registrere seg frivillig i momsregisteret. Det er en del utleiere som velger å gjøre dette blant annet for å kunne trekke fra merverdiavgiftkostnader som de må betale til andre (for eksempel i forbindelse med bygningsmessige oppgraderinger). Frivillig merverdiavgiftsregistrering kan imidlertid bare gjelde for lokaler eller de deler av lokalene som leies ut til virksomheter som selv er momspliktige. Tannleger er normalt ikke momspliktige. Dermed kan ikke utleier beregne merverdiavgift på leien for de arealer som tannleger leier. Den frivillige registreringen kan altså ikke omfatte utleie av arealer til tannleger og andre som ikke er momspliktige. Begrunnelsen går jeg ikke inn på, men det er mange utleiere som ikke kjenner til dette. Svaret på spørsmålet er altså at utleier ikke har adgang til å beregne merverdiavgift på utleien. Samtidig vil jeg nevne at mange utleiere – når de blir kjent med dette – ønsker å kreve en høyere leie siden de da har hatt en del momsutgifter som de ikke kan trekke fra den utgående avgiften de selv skal beregne. Da blir det opp til deg å forhandle.