Desentralisert spesialistutdanning i Helseregion sør:

Tele-Orto

For andre gang har Avdeling for kjeveortopedi ved Universitetet i Oslo gjennomført et opplegg med desentralisert spesialistutdanning, denne gang i samarbeid med det odontologiske kompetansesenteret i Helseregion sør.

Kandidatene fra Helseregion sør, Nima Tehrani og Nina Torgersbråten, sammen med to av sine lokale veiledere, Tore Aasen (bak) og Espen Færøvig. Den tredje, Lucete Fernandes Færøvig, var ikke tilstede da bildet ble tatt.

¨Nina Torgersbråten og Nima Tehrani har hatt deler av sin kliniske trening ved en spesialistklinikk i Skien. De har fulgt samme program som de sju «ordinære» kandidatene i Oslo. Nina har bundet seg til å praktisere som kjeveortoped i Drammen og Nima i Skien.

Opprettelse av odontologiske kompetansesentre i alle helseregioner har vært et tema i årevis, og etter hvert har politikerne lagt mer og mer vekt på at desentralisert spesialistutdanning skal være en av sentrenes viktigste oppgaver Hensikten med en desentralisert modell er å gi tannleger rundt om i landet mulighet for utdanning nær hjemstedet. I stortingsmeldingen om tannhelsetjenesten står det blant annet: «Det viktigste virkemiddel for å få til en bedre geografisk fordeling av tannlegespesialister, inkludert spesialister til kompetansesentrene i henholdsvis Tromsø, Trondheim og Arendal, er offentlig finansiering av desentralisert spesialistutdanning.»

Ledelsen ved fakultetet i Oslo har tatt de politiske signalene på alvor og henstilt til fagavdelingene om å stille seg positive til henvendelser om slik utdanning, men foreløpig er det bare i kjeveortopedi det er gjennomført et desentralisert program.

Samarbeidsavtale

Kompetansesenteret i Helseregion sør ble først åpnet i Arendal våren 2009, men det har vært under planlegging i lang tid. Det viste seg imidlertid vanskelig å «sentralisere» all virksomhet til Arendal, og løsningen ble at senteret skal ha tilknyttet spesialistklinikker i Kristiansand, Skien, Tønsberg og Drammen.

Høsten 2005 ble det inngått en samarbeidsavtale mellom Aust-Agder fylkeskommune, som representant for kompetansesenteret, og Universitetet i Oslo. Formålet med avtalen var å legge grunnlag for et samarbeid «som gjør at den virksomhet som planlegges skal være en del av et helhetlig tilbud, og at de tjenester som leveres skal være av høy faglig kvalitet». Samarbeidsavtalen skulle også gi grunnlag for avtaler om enkelttiltak mellom Det odontologiske fakultet og fylkestannlegen i Aust-Agder.

Tele-Orto eller OrtoPol@r?

Høsten 2005 var det et ønske både fra prosjektledelsen for senteret i Helseregion sør og fra Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN) å gå inn i en fakultetsledet desentralisert spesialistutdanning i kjeveortopedi. Siden fakultetet ikke hadde kapasitet til begge deler, ble avgjørelsen utsatt til Nasjonal opptakskomité hadde behandlet søknadene på nyåret 2006. Da viste det seg at to kandidater fra Helseregion sør var tilbudt plass, men ingen fra Troms. Dermed var det duket for et opplegg i sør, som fikk navnet Tele-Orto.

De to «desentraliserte» kandidatene, Nina Torgersbråten og Nima Tehrani, har hatt sin kliniske opplæring to dager i uken ved en privat speisalistklinikk i Skien med lokale veiledere og to dager ved Avdeling for kjeveortopedi i Oslo. De har fulgt det samme programmet som de ordinære kandidatene, og de har deltatt i seminarer i form av videokonferanser de dagene de har vært i Skien. Årsaken til at denne modellen ble valgt, var at det ikke var noen mulighet for å få til noen form for undervisning i tverrfaglig samarbeid i Skien. Ved fakultetet i Oslo har man et opplegg for samarbeid om pasienter der kandidater fra de ulike disiplinene deltar.

Felles eksamen og fest

I begynnelsen av juni ble det avholdt felles eksamen for alle de ni spesialistkandidatene med professor Per Johan Wisth, Bergen som sensor. Alle besto eksamen, og da var det grunn til å feire. Avdelingen har fått tradisjon for å legge avslutningen av tre års spesialistutdanning til NTFs sekretariat i Frederik Stangs gate 20 i Oslo. Den 18. juni i år var det samling for kandidater, lærere og teknisk personale. Denne gang sto kandidatene selv for arrangementet – til gjengjeld fikk de diplom og mange gode ønsker for yrkeslivet som kjeveortoped rundt om i landet.

Tekst og foto:
ReidunStenvik