§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Hvordan er reglene for fradrag for mat?

Kan jeg kreve fradrag for utgifter til mat når jeg har møter med forretningsforbindelser?

Svar

Ja, du kan kreve fradrag for utgifter til det som kalles «beskjeden bespisning» av forretningsforbindelser. Skattemyndighetene har i forskrift satt noen betingelser som det er viktig å følge:

– kostnaden må knytte seg til virksomheten

– bespisningen skal finne sted i forretningstiden eller i umiddelbar forbindelse med forhandlinger eller demonstrasjon av varer

– bespisningen må finne sted på arbeidsstedet eller på spisested i nærheten

– det må ikke serveres vin eller brennevin, det er imidlertid godtatt å servere øl!

– kostnadene ved servering på spisested utenfor arbeidsstedet skal ikke overstige kr 360 per person.

Det er viktig å være oppmerksom på at dersom man overstiger beløpsgrensen så er ingenting fradragsberettiget. Det samme gjelder dersom det serveres vin eller brennevin.

Når kostnader til bespisning av forretningsforbindelser er fradragsberettiget etter vilkårene ovenfor, kan det også kreves fradrag for kostnader vedrørende eier, ansatt, styremedlem o.l. som etter en rimelig vurdering må delta i bevertningen. Det skal noteres på bilag/kvittering hvilke personer som deltar.