To menn uskyldig dømt som følge av ugyldig bittmerkebevis

I Mississippi USA er to menn som med tre års mellomrom ble dømt for voldtekt og drap på to tre år gamle jenter, nå løslatt fra fengsel. Det er snakk om to uavhengige saker, som ligner hverandre, idet de to drapene skjedde i det samme fattige området, Brooksville, og begge mennene var kjærester med de dreptes mødre.

Mennene ble dømt etter at tannlegen Michael West, som har vært regnet som en erfaren rettsodontolog, sverget på at bittmerker på jentenes kropper måtte stamme fra de dømtes tenner. Hans uttalelse ble tillagt mye vekt, mens andre eksperters påstand om at merkene umulig kunne stamme fra mennesketenner ikke ble tillagt vekt, skriver CNN.com.

Mer enn et tiår senere er begge ute av fengsel. En tredje person har nå tilstått begge drapene, etter at DNA knytter ham til det ene drapet. Den ene av de opprinnelig dømte er nå frikjent, fem år etter at DNA viste at han ikke er identisk med han som voldtok hans antatte offer. Det er ventet at tiltalen mot den andre frafalles i nær fremtid.

I februarrapporten fra 2007 fra the Innocence Project Panel, sier rettsodontologer fra Storbritannia, Canada og USA at West hadde mistolket bittmerkebeviset i den ene saken. West hevdet at offeret var blitt bitt av gjerningsmannens to fortenner, mens panelet sier at dette ikke gir mening, ettersom det er umulig å bli bitt med mindre to kjever er involvert. Panelets rapport sier ikke at West handlet med overlegg, men åpner for etterforskning av både rettsodontologen og en statspatolog. Panelet vil at alle de flere hundre sakene der disse personene har avgitt ekspertuttalelse skal gjennomgås.

Les saken her: http://edition.cnn.com/2008/CRIME/02/29/bite.marks.ap