§§§Spør advokaten

NTFs advokat får mange spørsmål om praktiske og juridiske problemstillinger fra tannlegenes hverdag. Tidende tar opp enkelte av disse problemstillingene i en egen spalte. Leserne oppfordres til å komme med egne spørsmål som enten kan sendes til redaksjonen eller direkte til Knut S. Kjølstad.

Overdragelse av leiekontrakt ved endring av selskapsform

Jeg har inngått en avtale om leie av lokaler til min tannlegepraksis. Jeg har et enkeltpersonforetak og nå overveier jeg å opprette et AS som skal drive virksomheten. Er det kurant overfor gårdeier å la AS stå som leietaker av lokalene?

Svar: I utgangspunktet er det ikke tillatt å overdra leiekontrakten uten gårdeiers samtykke. Husleieloven har imidlertid en bestemmelse § 8 – 4 som gir leier av lokalet rett til å overføre leieretten i forbindelse med salg av den virksomhet som drives i lokalet. Dette kan gårdeier bare nekte dersom han har saklige grunner for det. (Du må undersøke om det i den foreliggende leiekontrakt er inntatt en bestemmelse om at § 8 – 4 ikke skal gjelde, da partene har anledning til å bestemme dette.)

Dersom du har rett til fremleie, kan du la AS leie praksisen, men du må fortsatt stå som leietaker hvis gårdeier forlanger det.