Hurtigrutekurs kan bli tradisjon

Skuddårshelgen arrangerte Nordland og Troms tannlegeforeninger kurs på Hurtigruten. Det ga mersmak. Neste gang vil de ha med Finnmark også.

Svenskene ved universitetet og kompetansesenteret i Tromsø stilte mannsterke som kursgivere. Fra venstre, Thorsten Edblad, Maud Bergdahl, Ulf Örtengren, Eva Edblad, Jan Bergdahl og Claes Göran Crossner.

Noenogførti kursdeltakere, til sammen litt over seksti personer med kursgivere og utstillere, mønstret på nordgående hurtigrute i Bodø fredag 29. februar. De fleste kursdeltakerne kom fra Troms, og satte altså kursen hjemover, noen færre var med fra Nordland. En og annen søring hadde også meldt seg på, for faglig påfyll, men kanskje aller mest for eksotisk nordnorsk sjøreise. Alle seks kursgiverne var svenske. Det er de vant til i Troms i hvert fall, ettersom samtlige underviser ved Odontologisk institutt i Tromsø, eller er tilknyttet Tannhelsetjenestens kompetansesenter for Nord-Norge (TkNN), som holder til på samme sted, og som kan skryte på seg å være landets lengstkomne kompetansesenter.

Deltakerne fikk nemlig en innføring i status for både tannlegeutdanningen i Tromsø og for oppbyggingen av kompetansesenteret før man gikk litt mer hver til sitt. Da kunne en velge å få med seg siste nytt om biomaterialer og arbeidsmiljøhensyn, hvis ikke psykologi i tannhelseteamet var mer fristende. Senere ble det foto, eller profylaksetiltak anno 2008. Lørdag gikk det i slimhinneforandringer og risikopasienter, og i pasienter som ikke vil.

Innimellom var det anledning til å gjøre en handel. Og dessuten var det bare å gå på dekk eller sitte med nesen mot ventilen og se og se. Været var ikke mindre enn fabelaktig. Og det var ikke så mye som en krusning over Vestfjorden, mellom Bodø og Lofoten. Mat og underholdning var det også i lange baner.

– Vi håper at dette kan bli en fast begivenhet sier Elsa Sundsvold i Troms tannlegeforening. Hun ser for seg at det bør skje ikke bare hvert skuddår, men helst hvert annet år. Tidsrommet mellom vinterferien og påsken er egnet og gir gode priser på Hurtigruten, forteller Sundsvold, og håper at også Finnmark tannlegeforening blir med og arrangerer neste gang, og at alle som var redde for været denne gangen blir med på neste tur.

Tekst og foto:
Ellen BeateDyvi